Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Elfogadták a megyei önkormányzat költségvetését Nyomtatás E-mail
Írta: fejer.hu   
2009. március 02.

ImageA kormányzati döntések 2006. óta igen súlyosan érintik az önkormányzatok költségvetési helyzetét. Ilyen hátrányos intézkedés volt például az illetékbeszedési jog megvonása, valamint az állami normatívák folyamatos, jelentős csökkentése, a múzeumi bevételi lehetőségek drasztikus csökkentése. Mindezen intézkedések egyértelmű célja a megyei önkormányzatok működésének ellehetetlenítése. Ennek következményei az országszerte zajló létszámleépítések és intézmény-megszüntetések is.

Erről is beszélt a közgyűlési döntéseket elemző sajtótájékoztatóján a megyei közgyűlés elnöke dr. Balogh Ibolya emlékeztetett rá: az önkormányzatok finanszírozásával kapcsolatos alkotmánysértő kormányzati döntés miatt a Fejér Megyei Önkormányzat nevében beadványt nyújtott be 2007 áprilisában az Alkotmánybírósághoz. A taláros testület azonban mind a mai napig nem tárgyalt e kérdéskörről, amely alapjaiban változtatná meg a megyei önkormányzatok gazdálkodását.

Hálátlan és nehéz döntések meghozatalára is rákényszerült tehát Fejér Megye Közgyűlése. Amikor elfogadták az idei költségvetést, átszervezték a megyei intézmények gazdasági ügyintézését, az intézmények 4200 fős összes alkalmazotti létszámának 55 fős csökkentéséről voltak kénytelenek dönteni.

- Lamperth Mónika, az MSZP egykori önkormányzati miniszterének vezényszavára 2006 októberében kezdődött el a kormány ámokfutása, amelynek révén ellehetetlenítik a megyei önkormányzatokat. Pénzügyi és egyéb intézkedésekkel veszélybe sodorták működőképességünket, alkotmánysértő módon sok száz millió forintot elvontak, s emiatt került nehéz helyzetbe valamennyi megyei önkormányzat. – hangsúlyozta dr. Balogh Ibolya, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke.

Image
Fotó: Temesvári Márta

Jelezte: tovább nehezíti gazdasági helyzetüket, hogy eltörölték az öröklési illetéket és egyes közalkalmazottak bérét megemelte a kormány, ám forrást nem biztosított ehhez sem. Hangsúlyozta: a kieső több száz milliós bevételeket a kormánynak pótolnia kellett volna. A legnagyobb kiesés - idén 132 millió - egyébként továbbra is az állami normatívák csökkentéséből adódik. Ez a visszavágás szintén törvénysértő, hiszen a kötelező feladatokhoz 100 százalékos támogatást írnak elő a paragrafusok.

- Ki merem mondani: jó költségvetést ilyen kényszerhelyzetben nem lehet készíteni. Nézzük azonban a tényeket! Adósságállományunk, minden híresztelés ellenére, 6,5 milliárd, ebből 1,6 milliárdot az előző vezetéstől örököltünk. Fejlesztési hitelkeretünk 1,2 milliárd, de fejleszteni muszáj, mert enélkül tényleg „meghalna” az önkormányzat. Emellett 2 milliárd forintos folyószámlahitel felvételét tervezzük. Az elfogadott költségvetésünk főösszege pedig 25 milliárd forint.  – mondta az elnök.

A megye vezetésének a működés stabilitása érdekében különféle megoldásokat kellett számba venni. Több lehetőségük volt: százával embereket elbocsátani, esetleg intézményeket bezárni, feladatellátásokat megszüntetni, vagy átalakításokat eszközölni, amely csak részfeladatokat érint. Utóbbi mellett döntöttek.

- Meggyőződésem, hogy jó megoldást választottuk. Létrehoztuk az Integrált Gazdasági Szervezetet, amely átveszi, központosítja intézményeink gazdasági irányítását. Március közepétől 90-ből 55,5 státuszt szüntetünk meg a gazdasági munkatársak tekintetében. Az érintettek egy része nyugdíjba vagy korengedményes nyugdíjba vonul, a többiek – minden törvényes juttatást megkapva –, elbocsátásra kerülnek. Bízom benne, hogy ez egy átmeneti helyzet, mert a kormányzat ámokfutása sokáig nem folytatható. Összefoglalva tehát, a Fejér Megyei Önkormányzat összes intézményének 4200 alkalmazottjából 55 embert bocsátunk el, kényszerhelyzetben – fogalmazott a megyei közgyűlés elnöke.

A számítások szerint idén 50, jövőre már 100 milliós megtakarítást jelent a leépítés a munkabérek és járulékok terén. További megtakarítást hoz az egységes gazdasági irányítás. Jelentősen csökkentek a bizottsági és tanácsnoki keretek is, az elnök, alelnökök mindenféle pluszjuttatása megszűnt, továbbá a közgyűlés társadalompolitikai kerete is jelentősen szűkült. Ez közel hatvanmilliós költségkímélést jelent a jövőben.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >