Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Burián Bendegúz – 2019 legeredményesebb kempo versenyzője Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2020. február 12.
20 arany, 11 ezüst és 4 bronzérem kellett ahhoz, hogy Burián Bendegúz immár második alkalommal is átvehesse a „Legeredményesebb Ifjúsági-Junior Versenyző” díjat. A kitüntetést a Zen Bu Kan Kempo Sportági Szövetség 25 éves jubileumi évfordulójának alkalmából rendezett gálaesten nyújtották át az ifjú kemposnak.

 

 

2010-ben kezdtem el kempozni. Ekkor még csak hét éves voltam, de már akkor olyan benyomást tett rám ez a sport, hogy ott és akkor eldöntöttem, hogy az életem része lesz! Persze, ehhez kellett egy kiváló mester is, aki fel tudta kelteni egy ennyi idős éves gyerek figyelmét. Ő volt Polgár Tamás, aki elindított ezen az úton és a mai napig kísér engem.” – mesélte Bendegúz – „Amikor először mentem el a terembe, ő akkor tartotta meg az első edzését a Székesfehérvári Kempo SE-nél. Másik kempo edzőm, Gáncs Ferenc is a kezdetektől foglalkozott velem és foglalkozik most is. Bármilyen kérdéssel fordulhatok hozzájuk. Nem is kívánhatnék jobb mestereket. Ezúton is szeretném nekik megköszönni!”

A csőszi fiatalember elmondta, hogy azért is tetszik neki a kempo, mert ez nem egy olyan sport, ami monoton és csak egyvalamire koncentrál. Nagyon sok embert ismert meg a kempo által, s rengeteg barátra lelt: a legjobb barátjával, Koza Márkkal is a közös edzés hozta össze, s barátnőjét, Tóth Daniellát is a kemponak „köszönheti” (ő a Sárosdi Kempo SE színeiben versenyez).

 „Ha nem kezdtem volna el a kempot, valószínűleg nem ismerném őket.” – mondta – „Mondhatjuk azt is, hogy a kempo egy nagy család, amelyhez bárki tartozhat. És ebben különbözik a többi sporttól, hogy itt nagy az összetartás. Minden eredményemre elégedetten tekintek, de talán a legbüszkébb a világbajnoki aranyaimra vagyok.”

Az ifjú sportoló eddigi főbb eredményei: 2016-ban a Világbajnokságon 2 aranyat és 1 ezüstöt hozott el, 2018-ban 2 aranyat, 2019-ben pedig 3 aranyat, 2 ezüstöt és 1 bronzérmet szerzett. Ezen kívül számos aranyat, ezüstöt és bronzérmet harcolt össze hazai bajnokságokon. 2018-ban az év ifi versenyzője volt. 2018-ban a UWSKF VB-n Budapesten 3 aranyat szerzett. 2018-ban és 2019-ban a Sport Kempo Hungarian Open verseny legeredményesebb ifi-junior versenyzőjének kiáltották ki. Grappling versenyeken is többször ért el súly- és korcsoportjában első helyezést.

A csőszi fiatalember a kempo mellett heti rendszerességgel jár judozni Szolnok Istvánhoz. Azért kezdte el ezt a fajta küzdősportot, hogy fejlessze a földharc-tudását és a dobásait - mivel a judo egy erre szakosodott küzdősport. Emellett brazil jiu jitsu-t és box-ot is tanul. Ezen kívül szeret síelni, snowboardozni, motorozni, gördeszkázni, kerékpározni is.

2018 szeptemberében a testvérével, Burián Bencével átvette a Székesfehérvári Kempo SE-nél a gyerek csapatot. (6-tól 12-13 éves korig tartoznak ide a fiatalok.) Bátyja ugyanis szintén Zen Bu Kan Kempozik. Remek helyezéseket ért el ő is hazai bajnokságokon és nemzetközi versenyeken. A portugáliai világbajnokságról arany, ezüst és bronzérmet is hozott. Pár éve rendszeresen felnőtt kategóriában méretteti meg magát kiváló eredményekkel. A testvérek a kezdetek óta együtt edzenek. Ebből rengeteg előnye származik Bendegúznak: Bence magasabb súlycsoportú, és korából adódóan erősebb fizikumú, így mindig akad lehetőség a fejlődésre. És ha ők összekerülnek edzésen, bizony nem kímélik egymást. Mivel kiskorukban is sokat birkóztak, verekedtek, így nem okoz nehézséget nekik egymással küzdeni. Most pedig végre együtt foglalkoznak az egyesületben az óvodás és kisiskolás korú gyerekekkel. A tanítványok immár edzők is egyben.

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.fmc.hu/2020/02/08/burian-bendeguz-2019-legeredmenyesebb-kempo-versenyzoje/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >