Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Egyedülálló japán festménygyűjtemény Gúttamásiban Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2020. február 13.
Több, mint száz japán festményt hozott be Magyarországra Japánból Barcsa-Turner Gábor az utóbbi két évben. A Fejér megyei fiatalember egyedülálló gyűjteménye több kiállításon, rendezvényen is fel szokott tűnni, s mindig nagy sikernek örvend.

Nem tudok arról, hogy Magyarországon rajtam kívül gyűjtené bárki is ilyen mennyiségben a japán falitekercseket, festményeket.” – árulta el a Gúttamásiban élő Barcsa-Turner Gábor, amikor gyűjteményéről beszélgettünk – „Otthonomban mindig van legalább harminc darab, s több mint száz alkotást hozattam be Japánból az elmúlt két évben. Sokszor be is mutatom őket különböző programokon, mert egy japán tematikájú rendezvényt rendkívüli módon tud színesíteni egy ilyen kiállítás. Megadja az alaphangulatot, autentikussá varázsolja a környezetet.”

 

 

A fiatalember elmondta, hogy az összes japán művészet a belső minőség megmutatására, kinyilatkoztatására épül. A lényeg az, ahogy az önmagunkban elért eredmény tükröződik a külső műben, és a mű akkor tökéletes, ha a benső nemesedés megtörtént.

„Legalábbis tradicionálisan ez így van. Ami pedig modern és ettől eltér, az engem nem vonz, nem kelti fel a figyelmemet.” – jelentette ki – „A japán festészetben is több stílus uralkodik. Számomra a legkedvesebbek a minél letisztultabb, a Zen által átitatott művek. Szeretem, ha minél kevesebb színből és vonalból áll a remekmű. Van a házamban egy saját "dódzsó" is, ahol teázni, edzeni szoktam, és egyben kiállítóteremként is funkcionál a festményeknek, japán antik alkotásoknak.”

 

 

Gábor kifejtette, hogy Japánban a művészetekkel való foglalkozás általános. Természetesen nagyon sok az amatőr festő és mű, de ez nem jelenti azt, hogy minőségtelen lenne az alkotás. Sőt! Sok névtelen művész fest meghökkentően színvonalasan. Európában ők mind befutott, közismert és elismert festők lennének, ám a keleti mentalitás más. Ott nem a művész neve számít, hanem az adott mű, hiszen az alkotó csak közvetíti a szépségét. Ezért sok név a feledés homályába vész, miközben remekműveik vannak.

Persze, ez azért is alakult így ki, mert tényleg nagyon sok festmény kapható elérhető árakon, mivel dömping "terméknek" számítanak. - Így juthatunk mi is könnyedén hozzájuk Magyarországon.

 

A japán falitekercsek eredetileg a teaszertartáshoz kapcsolódtak. Egy adott kalligráfiát, vagy tusfestményt kifüggesztettek a szertartást idejére, hogy a teázók közben abban is tudjanak gyönyörködni. Mára azonban, amikor falitekercsről beszélünk, akkor egy keretezési technikát is érthetünk alatta, mert gyakorlatilag mindenféle festői stílust készítenek már ilyen hagyományos tekercsként Japánban.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.fmc.hu/2020/01/18/egyedulallo-japan-festmenygyujtemeny-guttamasiban/

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >