Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Valentin-nap – cukormentesen is édesen
Valentin-nap – cukormentesen is édesen Nyomtatás E-mail
Írta: Tajnai Loretta   
2020. február 13.
Az édes ízről és a cukorról nem kell lemondanunk egy romantikus Valentin-napi randevún sem – ám a mértékletesség nagyon fontos. Ebben a gyümölcsök és az édesítőszerek lehetnek nagy segítségünkre. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) tanácsai a szerelmesek ünnepének közeledtével.

 

 

Valentin-napra sokszor adunk csokit és egyéb édes meglepetéseket, de a romantikus vacsora végéről sem hiányozhatnak a mennyei sütemények. Vajon miért elmaradhatatlan részei minden ünnepnek az édes finomságok? Az öt alapíz közül az édes íz szeretetének evolúciós okai vannak, már újszülött korban a gyerekek elégedett arckifejezéssel reagálnak, ha édes ízzel kóstoltatják őket - írja<https://www.sweeteners.org/the-role-of-sweet-taste-in-the-diet> a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (International Sweeteners Association, ISA). Az édes íz szeretete persze egyénenként eltérő mértékű lehet, a legtöbb ember számára mégis a legélvezetesebb ételek között találhatók az édességek.


Mit tehetünk akkor, ha csökkenteni szeretnénk a cukor- és kalóriabevitelünket amihez Valentin-napon is ragaszkodunk? Az édes íz iránti vágyunkat érdemes minél gyakrabban természetes cukorforrásokkal fedezni – például gyümölcsökkel, zöldségekkel vagy natúr tejtermékekkel. Ha azonban a hozzáadott cukrokat mellőzni szeretnénk, vagy azokat teljesen ki kell zárnunk az étrendünkből, az édes ízt alacsony energiatartalom mellett biztosító édesítőszerek lehetnek segítségünkre.

Az édesítőszerekkel kapcsolatban fontos megjegyeznünk, hogy ezek a világon a legtöbbet vizsgált élelmiszer-adalékanyagok. Minden édesítőszer esetében az élelmiszerbiztonsági hatóságok meghatároznak egy megengedhető napi beviteli értéket (ADI, Accepteble Daily Intake), ami azt mutatja, hogy az adott édesítőszerből minden nap mekkora mennyiség fogyasztható egészségkárosodás nélkül. Az ADI érték ráadásul még egy százszoros biztonsági faktort is tartalmaz, vagyis megállapításánál százzal osztják a kísérletileg meghatározott mennyiséget.



Tippek Valentin-napi édes kényeztetéshez



-          Ha elképzelhetetlennek tartjuk az ünneplést csoki nélkül, válasszunk jó minőségű, kevés cukrot tartalmazó étcsokoládét.

-          Az édes íz iránti igényünket gyümölcsökkel is kielégíthetjük – akár gyümölcspürével készülő koktélokkal, akár olvasztott, jó minőségű étcsokoládéba mártott eperrel.

-          Ha moziban randizunk, nem kell lemondani az édes üdítőkről – de válasszuk kis adagot vagy a cukormentes verziókat!

-          Ha otthon készítünk süteményt szívünk választottjának, bátran felezzük le a recept által előírt cukormennyiséget - az esetek döntő többségében észre sem fogjuk venni a különbséget. Vagy használjunk édesítőszereket: a cukor volumenének pótlására is alkalmas például az eritrit, melynek nincs utóíze, 160 Celsius-fokig nem veszít édesítő erejéből, és a vércukorszintet sem befolyásolja.

-          Ne feledjük, nem csak édesítőszerrel édesíthetjük ételeinket, hanem bátran használhatunk almapürét, sütőtököt, vagy aszalt gyümölcsöket, például datolyát erre a célra.

-          A rózsa nem csak csokorként jó ajándék, de készíthetünk a randira rózsateát, ami önmagában is finom, de ha szükséges, ízesíthetjük kiskanálnyi mézzel vagy természetes eredetű, növényből kivont sztíviával!

-          Tudtad, hogy a sztívia cserepes növény formájában is beszerezhető, ideális ajándék lehet egy hagyományos csokor helyett?

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >