Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A Polgári Frakció elkészítette a költségvetést módosító javaslatot Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. március 02.

Image„Azon munkálkodunk, hogy a holnapi rendkívüli közgyűlés eredményes legyen, és szerdától ne hatalmi, hanem tartalmi kérdésekről szóljon a várospolitika!” – nyilatkozta Dr. Cser-Palkovics András frakcióvezető a sajtó képviselőinek, mielőtt átnyújtotta volna a Polgári Frakció nevében az elkészült 2009-es évi költségvetési módosító javaslatot Warvasovszky Tihamér helyett (!) Merényi Zoltán aljegyzőnek. - A polgármester ugyanis nem jelent meg az eseményen!

Vargha Tamás tanácsnok az újságíróknak elmondta, hogy igen hosszú másfél hét áll mögöttük, amely sok munkával és rengeteg konzultációval járt. Azokkal folytattak megbeszéléseket, akiket a költségvetés igencsak érint. (Ahogy honlapunkon részletesen be is számoltunk ezekről a találkozókról.) Meghallgatták a „vendégek” véleményét, a hallottakat feldolgozták, s beleépítették a költségvetésbe, ami most elkészült. E „feladat” elvégzéséhez másfél-két hét állt csak rendelkezésre, miközben a városvezetésben köztudomásul válságos helyzet állt elő.

 

Image
.

Dr. Cser-Palkovics András szerint az elkészült javaslatot márciusban még módosítani kell, ám addig is „átmeneti” jelleggel alkalmazandó, hogy a kitűzött célokat el lehessen vele érni. S ami nagyon fontos: végre egy olyan költségvetést tárgyalhatnak meg a képviselők, amely reális adatokat tartalmaz” A Warvasovszky Tihamér által beterjesztett költségvetés ugyanis egyáltalán nem volt annak mondható!

Image
.

 Az elmúlt hét konzultációiból az derült ki, hogy olyan bevételeket és kiadásokat foglalt magába, amelyek mindenféle valóság-alapot nélkülöztek, és semmiféle tárgyalás nem előzte meg őket – tehát nem tudni, honnan „varázsolódtak elő” a feltüntetett adatok! Csak egy példa: az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok osztalék-fizetése a bevételi oldalon 350 millió forintot tűzött ki, holott eddig a legtöbb évi 5 millió forint volt! A Polgári Frakció természetesen utána járt a dolognak, s kiderült, hogy senkivel sem történt előzetes egyeztetés, ami alapot adhatott volna erre az óriási összeg-kitűzésre!

A most elkészült tervezet két fontos adata: az eredetileg előirányzott – és sokat vitatott – 2,4 milliárd forintos hitelfelvételt a Polgári Frakció megfelezte, tehát 1,2 milliárd forintra csökkentette. Az általános tartalék összege pedig minimális volt, amelyet több, mint 1 milliárd forintra emeltek.

„Ebben a helyzetben kisebb hitelfelvételre és nagyobb tartalékra kell a költségvetést összeállítani!” – mondta a frakcióvezető, majd kifejtette, hogy a tartalékban lévők fizetési lebontása attól is függ, hogy milyen bevételei lesznek a városnak (pl. iparűzési adó) stb.

Végezetül a következő szavakkal lépett be Vargha Tamás tanácsnokkal a „polgármestert nélkülöző” Polgármesteri Irodába: „Azon munkálkodunk, hogy a holnapi rendkívüli közgyűlés eredményes legyen, és szerdától ne hatalmi, hanem tartalmi kérdésekről szóljon a várospolitika! Azt szeretnénk, hogy végre legyen elfogadható költségvetése a városnak, és város működése visszatérjen a régi mederbe.”

Dr. Cser-Palkovics András belép az irodába:

Image
.

Átnyújtja a tervezetet:

Image
.

Image
.

Image
.

Később, az ajtón kívül:

Image
.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >