Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Kultúrprogramok márciusban
Kultúrprogramok márciusban Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2020. március 05.
A tavasz első hónapjának kulturális rendezvényeit ismertették közös sajtótájékoztatón a város közművelődési intézményei, társaságai.

 

 

Az intézményi programokat összehangoló együttműködés kezdeményezője, Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke elmondta, hogy fontos a közös gondolkodás, hiszen a számtalan rendezvény között így a látogatók könnyebben eligazodnak.

A Vörösmarty Társaság szervezésében folytatódnak a könyvbemutató előadások, beszélgetések, az Áron Nagy Lajos Művészetbarátok Körének ismeretterjesztő találkozói és az Öreghegyi Disputák: legközelebb Pálfalvy János dunaújvárosi előadóművésszel találkozhat a közönség. Az egyik kiemelt rendezvény A Lengyel Irodalom Napja lesz március 19-én: a társaság több mint egy évtizede ápol nagyszerű kapcsolatot az Opole környéki költőkkel, írókkal, irodalmárokkal, amelynek a közös programok mellett új kötetek bemutatók, fordítások köszönhetők. A program vendégei lesznek Cséby Géza költő, Lengyelország magyarországi konzulja, Konrád Sutarsky költő, műfordító is; az irodalmi esten Cserta Gábor és a Vox Mirabilis Kamarakórus is közreműködik majd.

A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár rendezvényeiből Iszkádi Erika igazgató az intézményhez számos szállal kapcsolódó Óperenciás mesemondó versennyel kezdte ajánlóját: március 24-én lesz a három korosztályra bontott verseny döntője, ahova egy felnőtt élőszavas mesemondót, Bumberák Maját is meghívták. A Tündérszó meseíró pályázatra március 13-ig várnak még alkotásokat az iskolásoktól, és a Népmesepont is folyamatosan várja a gyerekeket és a családokat. Az Évkerékre, a négy fordulóból álló, általános és középiskolás diákok számára indított vetélkedősorozatra március 28-ig jelentkezhetnek a csapatok. A hónap tematikus napján – március 15-e apropóján – a katonák, a történelem, a hagyományok állnak majd a középpontban. Folyamatosan működnek a nagyobbaknak és kisebbeknek meghirdetett olvasóklubok, illetve hamarosan kikerül a Vajda János-díj felhívása, amelyet minden helyi költőhöz szeretnének eljuttatni.

A Köfém Oktatási és Közművelődési Központ márciusban is az előadóművészetre és a képzőművészeti tárlatokra helyezi a hangsúlyt, mondta el Simon József intézményvezető. A Vuk, a kisróka című mesedarabra várják a gyerekeket, majd a Vidám kísértet című nagyszabású előadást kínálják a közönségnek. Jótékonysági Musical gálát is szerveznek a Budapesti Operettszínház művészeivel a hónap végén, amellyel egy canavan szindrómás kisgyermek gyógykezelését támogatják. A márciusban valósul meg a lovasberényi Szín-Kör Kulturális Egyesület festőkörének csoportos kiállítása is, 13 alkotóval.

Az Aranybulla Könyvtárban is folytatódnak az állandó programok, mint a nagycsoportosoknak szervezett fejlesztő foglalkozások, a papírfonó szakkör vagy a kreatív doktor rendelése. A Bütykölde találkozóin már a húsvétra készülnek a gyerekek, a Kreatív szombatra pedig családokat várnak. Jelenleg a Fonal-fa-ló újszerű kézműves kiállítást láthatják a látogatók, majd egy babakészítő tárlat nyílik – ehhez kapcsolódóan meghirdetik az Egyszer volt, hol nem volt… pályázatot, amelyre a kiállított babákról várnak majd alkotásokat. Március 17-én pedig Vakler Lajos Szent László nyomában című dokumentumfilmjét vetítik le, mondta el Csiszárné Mahler Mónika igazgató.

„Olvasni jó!”
– a Vörösmarty Mihály Könyvtár és tagkönyvtárai nevében Buriánné Tarró Edit igazgató foglalta össze a 0-99 éves korú közönségnek szóló színes kínálatot. Egy Csukás István-idézettel indítva az olvasás varázslatáról elmondta, hogy az író Gombóc Artúrt a Gyerekkönyvtárra hagyományozta, ahol szombatonként várják programokkal az érdeklődőket: hagyománnyá vált, hogy a Pata és Mancs Egyesület négylábú és kétlábú munkatársai tartanak foglalkozásokat az intézményben, és a legkisebbeknek szóló Ringató programjának is helyet adnak. Az Olvasóteremben csütörtökön közösen ünneplik a Kalevala-napot a Sampo Finnbarátok Körével, a hónap második felében pedig Bartos György történész előadását hallhatjuk a 17. századi török kivonulás örökségéről. És természetesen folytatódnak a tagkönyvtárak rendszeres rendezvényei, könyvbemutatókkal, kiállításokkal, életmódprogramokkal. A részletes programkínálatról az egyes honlapokon lehet tájékozódni. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >