Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Hogyan ne őrülj meg a négy fal között? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2020. április 02.
Miért kiemelkedően fontos most a mentális egészségünk megőrzése? Mit tegyünk azért, hogy ne őrüljünk meg a négy fal közé bezárva? – erről kérdeztünk egy mentálhigiénés szakértőt.

 

 

„Nagyon fontos, hogy megfelelő életvitelt alakítsunk ki ebben az időszakban (is), mert csak így tudjuk megőrizni lelki és mentális egészségünket!” – hívja fel olvasóink figyelmét Háry Ildikó párkapcsolati tanácsadó.

 

A mentálhigiénés segítőként és mediátorként is dolgozó fehérvári hölgy kifejtette, hogy a kiegyensúlyozott életmódnak a jelenlegi helyzetben kimondottan hangsúlyos szerepe van.

 

Ennek összetevői: a munka és szabadidő megfelelő aránya, valamint a rendszeres testmozgás és az optimális táplálkozás.
 

Ezen kívül szem előtt kell tartani egy másik nagyon fontos pillért is, mely elemei: a biztonságérzet, a kiszámíthatóság, az, hogy legyen jövőképünk, megfogalmazott célunk, s, hogy kialakítsunk egy megfelelő élet- és bioritmust. Normális esetben lényeges szempont még a kortársainkhoz/barátainkhoz való kapcsolódás, a kimozdulás/környezetváltozás és a folyamatos „feltöltődés”.

 

 

A szakértő szerint a fent említett kritériumok közül most nagyon keveset tudunk érvényesíteni, ám mégis törekednünk kell arra, hogy egyfajta „átrendeződéssel”, „újratervezéssel”, tudatos szervezéssel megóvjuk meglévő mentális egészségünket.

 

Mi lehet ebben a segítségünkre?

 

Amit elsőként említeni kell, az a szoros napirend összeállítása: meg kell találnunk a megfelelő arányt az otthoni, zárt környezetben minden szükséges tevékenységre vonatkozóan.

 

Akár egy órarendet is összeállíthatunk azért, hogy strukturáljuk a napot, s véletlenül se folyjon szét. Kell a keret! Jelöljünk ki idősávokat a tanulásnak, az étkezésnek, a játéknak, a pihenésnek, a testedzésnek, s a társainkkal való online kapcsolódásnak.
 
 
A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:
 https://www.fmc.hu/2020/03/28/hogyan-ne-orulj-meg-a-negy-fal-kozott/

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >