Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Reneszánsz muzsika és tánc a belvárosban
Reneszánsz muzsika és tánc a belvárosban Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 28.

ImageReneszánsz hangulat költözik szombaton Székesfehérvár belvárosába. A zenei és táncos programok több helyszínen szórakoztatják majd a közönséget, s élethűen idézik fel Mátyás király korának miliőjét. A rendezvény egyházzenei hangversennyel zárul a Szent Imre templomban.

A Reneszánsz zene és tánc napjának programjáról tartott sajtótájékoztatót a Hiemer-ház dísztermében Szele István, a Közművelődési Iroda vezetője és Kneifel Imre, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója.

A programismertetés előtt Kneifel Imre és tanítványai egy rövid énekkel örvendeztették meg az egybegyűlteket (eredetileg a 10. osztályosok furulyáztak volna, ám a sajtótájékoztató időpontjában kompetencia-mérésük volt, így "helyettesítőket" kellett keresni, s a hangszereket felváltották a dalok), majd az igazgató megtartotta a sajtótájékoztatót.

Mint mondta: a rendezvény ötletét az adta, hogy a reneszánsz művek iránt még most is nagyon sokan érdeklődnek. Ezért arra gondoltak, hogy ha már vannak zenei és táncos bemutatóra alkalmas csoportok, kár lenne nem kihasználni a lehetőségeket.

A szombati program két részből áll majd: az első „felvonás” 10 órakor kezdődik, s populárisabb jellegű lesz: az előadók komédiáznak, táncolnak, piaci karakterű műsorokat adnak, ami felidézi a korabeli vidám, vásározós hangulatot. A fellépéseket forgószínpad-szerűen tartják. Helyszínei: Romkert, Hősök tere, Városház tér, Virágóra, Mátyás szobor. Közreműködnek: Pausa Kamarakórus, Musculus Vocalis Kamarakórus, Gagliarda Rézfúvós Együttes, Hermann László Zeneiskola Furulya Együttese és Vonószenekara, Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI Furulya Együttese, Pathália Színkör, Táncol-kodó Reneszánsz Tánccsoport, Pavane Hangszeregyüttes, Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola Vegyeskara.

Délben a Városház téren egy tizenöt-húsz perces közös tánc veszi kezdetét, majd egy rövid pihenő következik.

A Reneszánsz Napot egyházzenei hangverseny zárja a Szent Imre templomban, amikor a rézfúvósok is gyönyörű, templomi szonátákat játszanak el. A koncerten közreműködnek: Alba Regia Vegyeskar, Primavéra Kórus, Pausa Kamarakórus, Musculus Vocalis Kamarakórus, Gagliarda Rézfúvós Együttes, Hermann László Zeneiskola Furulya Együttese.

Szele István szerint ez kiváló felvezetése a nyári rendezvényeknek, amikor a reneszánsz programok kicsúcsosodnak, s korabeli zenével töltődik meg a város minden apró zuga.

Image
Fotó: Temesvári Márta

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >