Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Változtathat a koronavírus az ingatlanpiaci árakon?
Változtathat a koronavírus az ingatlanpiaci árakon? Nyomtatás E-mail
Írta: Száz Tünde, Ingatlannet   
2020. április 14.
Mivel még a világjárvány csak most fejti ki a hatását az ingatlanpiacra, így senki sem tud pontos információkkal szolgálni. Mindenesetre az biztos, hogy a járvány befolyásolja az árakat. Az pedig, hogy milyen mértékben, attól függ, hogy mennyi lesz a lefutási ideje.

 

 

A családi házak továbbra is drágulóban

 

Annak ellenére, hogy az országban már több helyen is csökkennek az ingatlanárak, Fejér megyében a családi házak tovább drágulnak.

Az általunk vizsgált települések közül Bicskén növekedtek meg legnagyobb mértékben a házak átlagárai az elmúlt egy évben, mégpedig 180 ezer Ft/m²-ről 230 ezer Ft/m²-re, azaz 30 százalékkal. Azt is hozzá kell fűzni, hogy az emelkedő tendencia esetükben szinte töretlen volt. Ugyanebben az időszakban Székesfehérváron és Gárdonyban 20 százalékkal lettek magasabbak a házak átlagárai, melynek eredményeképpen idén februárban a fehérvári házak egy négyzetméterét átlagosan 440 Ft/m², a gárdonyiakét 410 Ft/m²-es áron kínálták. Vizsgálatunkban Dunaújváros családi házai drágultak legkevésbé egy év alatt. Bár éves áremelkedésük átlagosan 10 százalék, tavaly nyár óta szinte csak csökkenést mutatnak, tehát elindultak egy lejtő pályán.

 

 

A lakáspiac sem lassul

 

Székesfehérvár lakáspiacát a hasonló kaliberű megyeszékhelyek lakáspiacával érdemes összehasonlítani. Mi ezt most a nyugati országrész megyeszékhelyeivel tettük meg, ahol egyre kisebb léptekben ugyan, de még mindig emelkednek az árak.

Vizsgálatunkban a drágulás alól kivételt képeznek Székesfehérvár téglalakásai, melyek átlag négyzetméter ára 2019 februárjában ugyanannyiba, 480 ezer forintba került, mint 2020 februárjában. A fehérvári panelek ezzel ellentétben 10 százalékos áremelkedést mutatnak ebben az időszakban, és velük megegyezően az összes általunk vizsgált megyeszékhely panellakásai 10 százalékos dráguláson ment keresztül. A téglalakásokat tekintve viszont eltérések vannak. A Szombathelyen és Győrben eladó lakások téglaépítéses típusai az elmúlt egy évben 20 százalékot emelkedtek, míg Zalaegerszegen 10 százalékot, Veszprémben pedig mindössze 5 százalékot.

 

 

A koronavírus megtörheti a lendületet

 

Sok minden függ attól, hogy mennyi ideig terjed a vírus, de az ingatlanárak mindenképpen. Amennyiben a járványnak néhány hét múltán búcsút inthetünk, akkor az előrejelzések szerint nem fognak jelentősen változni az árak. A rövid távú lakáskiadásokra viszont még ekkor is hatással lehet, ugyanis alacsonyak a hozamok, a foglalásokat az utazók lemondják, így pedig a hosszú távú kiadás hozamainak alá is csökkenhet a rövid távú kiadás megtérülése, miközben az utóbbi kockázatosabb és több feladattal jár.  A hosszú távú lakáskiadásokban érdemi hatásokra nem számítunk, hiszen lakni ugyanúgy mindig kell valahol.

Amennyiben elhúzódik a járvány, komolyabb következményekkel számolhatunk az ingatlanpiacon. Ebben az esetben reálisan számolhatunk áreséssel, illetve a tranzakciók száma is jelentősen csökkenhet, az új építkezések lassulhatnak, sőt bizonyos szegmensekben akár a lakásbérleti díjak be is fagyhatnak.

 

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >