Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Fehérvári győztes – Fekete Sas Szálló novellaíró pályázat
Fehérvári győztes – Fekete Sas Szálló novellaíró pályázat Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2020. május 06.
Több mint félszáz alkotás érkezett a Fekete Sas Társaság és a Vörösmarty Társaság által a tavalyi év végén meghirdetett novellaíró pályázatra, amelynek „főszereplője” a Fekete Sas Szálló. Az eredményhirdetésre április végén került sor. A téma és a kor nagyon sok pályázó fantáziáját megmozgatta. Az első helyezett Kocsis Noémi lett.

 

 

Tizenhárom, a XIX – XX. század fordulóján megjelent sajtóhír adta a novellaíró pályázat alapját, amelyet a Fekete Sas és a Vörösmarty Társaság közösen írt ki a múlt év végén.  A pályázat nem titkolt kihívása volt, hogy a szerzőknek foglalkozniuk kellett a korral, a XIX. század végén élő emberek életmódjával, a kor társadalmi feszültségeivel, technikai lehetőségeivel. A kiírókkal összesen 79 személy vette fel a kapcsolatot és kért információt, végül 55-en nyújtottak be írást. A legfiatalabb pályázó 17 éves, a legidősebb 97 éves volt.

A jeligével érkezett pályaműveket Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke, Váczi Márk, a Fekete Sas Társaság alelnöke és P. Makláry Éva, a VÁR folyóirat szerkesztője értékelte, és választotta ki a három legjobbat. Az első helyen egy székesfehérvári alkotó, Kocsi Noémi végzett „A beteg lélegzik” című novellájával. A második helyezett a mezőtúri Salánki Anikó lett. A harmadik díjat hárman kapták meg: Laczkó Dorottya (Budapest), Tímár Klára (Nagytarcsa) és Janicsár János (Nagykőrös). A díjnyertes alkotásokat közli a VÁR. Elsőként Kocsis Noémi írását a nyáron megjelenő számban olvashatják.

Az eredeti terv szerint a díjakat egy felolvasóesttel összekapcsolt átadási ünnepségen adták volna át. Erre sajnos a koronavírus-járvány miatt nem kerülhetett sor, de nagyon remélik, hogy a díjazott szerzőket és a nyertes műveket egy későbbi időpontban író-olvasó találkozó keretében nagyobb közönségnek is bemutathatják.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >