Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Elindul a Székesfehérvári Városi Alap Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Illdikó   
2020. május 22.
A tavaly októberi bejelentést követően az MFB Csoporthoz tartozó, elsősorban közepes méretű vállalkozások tőkefinanszírozásával foglalkozó MFB Invest elindítja második tematikus vállalkozásfejlesztési magántőke alapját Székesfehérváron. A Székesfehérvári Városi Alap székesfehérvári és Fejér megyei székhelyű, növekedési potenciállal rendelkező vállalkozásainak finanszírozásában kíván szerepet vállalni. A tőkealap működésében első számú partner Székesfehérvár Önkormányzata, az operatív feladatokat az RVA és az MFB Invest alapkezelője, a FOCUS VENTURES Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. végzi. Az érdeklődő vállalatoknak június közepén workshopot szerveznek a személyes tájékoztatás céljából.

 

 

Az MFB Csoport tag MFB Invest Zrt. 2019. utolsó negyedévében jelentette be legújabb alapja, a Városi Alap indulását. Debrecent követően Székesfehérváron került sor az operatív feltételek összehangolására, az együttműködési nyilatkozatok aláírását követően pedig megnyílik az 5 milliárd forint keretösszegű tőkealap a helyi, megyei vállalkozások számára, melyből fejlesztési, beruházási lehetőségek megvalósításához kaphatnak tőkejuttatást. Az Alap 12 év futamidővel, 7 éves befektetési periódussal működik, az átlagos befektetési méret a tervek szerint 100 millió forint és 500 millió forint között alakul. Az Alapból bármely iparági szektorból, kizárólag magyarországi székhelyű vállalkozások országhatáron belül megvalósított projektjei finanszírozhatók.

A székesfehérvári önkormányzat komoly szerepet vállal abban, hogy a Székesfehérvári Városi Alap lehetőségeit minél több városi és megyei vállalkozás megismerje. Az érdeklődő vállalkozások helyben a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítványhoz (RVA) fordulhatnak, ahol első körben a befektetés feltételeiről és követelményeiről kaphatnak felvilágosítást. A befektetési szabályzat alapján összeállított dokumentáció a FOCUS VENTURES Kockázati Tőkealap-kezelőhöz kerül, mely előterjeszti, jóváhagyásra küldi a projektet a Befektetési Bizottság számára. Sikeres tőkebefektetést követően az MFB Invest látja el az adminisztrációs feladatokat, azaz biztosítja a szabályoknak való megfelelést, valamint a megvalósult projektek monitorozását egészen az Alap tulajdonrészének eladásáig.

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester köszönetet mondott az alap elindításért és a partnerségért – nagy lehetőség az 5 milliárd forint keretösszeg egy biztos partnerrel, amihez az Önkormányzat minden segítséget megad a jövőben is, hogy sikeres legyen a működése. „Talán még inkább nagy szükség van egy-egy ilyen alapra ebben a helyzetben, mint bármikor is volt, és nagyon bízunk ebben a lehetőségben. Nagyon jó partnert talált az alap ahhoz, hogy technikailag lokális szinten megvalósuljon az együttműködés, az alapítvánnyal az Önkormányzat is régóta dolgozik együtt a mikrofinanszírozások területén.” – emelte ki a polgármester. Elmondta, hogy eddig építőipari, anyagtechnológiai tevékenységgel foglalkozó és a turisztika területén működő cégek érdeklődtek. A városban hihetetlen gyors az áttérés a modern technológiára, és a kkv szektornak biztosan szüksége van tőkeinjekcióra, hogy ezt meg tudják lépni. Jelenleg – a bizonytalanság ellenére – öt üzem épül 21. századi ipari környezetben. Többen jelezték is, hogy tőkére van szükségük a folytatáshoz, amiben az alap is nyújthat segítséget. Az Önkormányzat a lehetőséget ajánlani fogja a gazdasági szereplőknek, tette hozzá a polgármester.

Az alap hosszú távú, biztos hátteret jelent, és kiszámítható, 100%-os állami tulajdonú partnerrel tudnak továbblépni a vállalkozások. Továbbá a pénz mellett szaktudást, bankszakemberekkel dolgozó partnereket biztosít – hangsúlyozta Bugár Csaba, az MFB Invest Zrt. vezérigazgatója. A jelentékeny összeggel elindított program kapcsán kiemelte, hogy a székesfehérvári gazdasági régiót jól ismerik. „A tőkebefektetés olyan ágazat, amire nagy szükség van, és azt gondoljuk, hogy ebben hiánypótló szerepet tudunk betölteni.” – fogalmazott. A regionális alap szakmai előszűrőt valósít meg: háromtagú befektetési bizottság készíti elő a döntést, két főt a város delegált és egy MFB Invest-taggal dolgoznak majd, tette hozzá.

Az operatív és technikai részleteket Benke Ákos, a FOCUS VENTURES Zrt. vezérigazgatója ismertette: Minden olyan vállalkozás jelentkezhet, amely az Unión belül működik, és Székesfehérvár környékén szeretne fejlesztést megvalósítani; a befektetőket ösztönzik arra, hogy mixet hozzanak létre olcsó bankhitellel, vissza nem térítendő támogatással – a tőke stabilan kiegészíti ezeket. Hangsúlyozta, hogy az alapvető szakmai döntést a helyiek, az RVA hozhatja meg, a kockázati tőke szakmai részét, a portfólió gondozását a Focus kontrollálja. Az alap elsősorban fejlesztési tőkét biztosít, nem kifejezetten startup vállalkozásokra koncentrálnak: olyan cégeket várnak, amelyek szeretnének egyről a kettőre jutni, vagy segítségre szorulnak a túlélésben. A tervek szerint 25-30 vállalkozásnak tudnak segíteni, de az a szám attól is függ, milyen tőkét tudnak megmozgatni a programban.

Szekfü Tibor
, a Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta, hogy alapítvány kapocsként működik az alap és az ügyfelek között. Az érdeklődőknek tematikus weboldalt hoztak létre az elérhető információkkal, letölthető dokumentumokkal, és online jelentkezési lehetőséget biztosítva a programra. Június közepére a személyes kapcsolatteremtés céljából workshopot is szerveznek majd az érdeklődőknek. Az igazgató hozzátette: a világban olyan helyzet van, ami nem volt még, és a vállalkozások nagy része a túlélésre koncentrál; most olyan időszak következik, amikor feldolgozva a jelenlegi szituációt, új stratégiát kell, hogy kialakítsanak. A vállalkozásoknak a jövő technológiához igazodva kell fejleszteniük, amihez a tőkealap biztonságos átmenetet tud biztosítani.

Az RVA május végétől várja az érdeklődő Fejér megyei cégek jelentkezését. A bírálathoz az igényelt forrásból megvalósítandó fejlesztés rövid leírására és a vállalkozás bemutatására van szükség. A későbbiekben az RVA munkatársai veszik fel a kapcsolatot az igénylőkkel. Aktuális információk a programról az RVA következő weboldalairól érhetőek el:
https://www.fehervartokealap.hu/
https://www.rvagroup.hu/index.php/szekesfehervar-tokealap/

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >