Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kék hírek arrow In memoriam Dr. Dienes Ottó
In memoriam Dr. Dienes Ottó Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2020. június 01.
Szomorú szívvel adjuk hírül a közösségünket ért újabb veszteséget: 84. évében elhunyt Dr. Dienes Ottó Pro Civitate-díjas és a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatával kitüntetett tanár, író.

 

 

Dr. Dienes Ottó a mai - klasszikus értelemben vett – polihisztorok egyike volt. Elhivatott oktatói tevékenységét végig nagy lelkesedéssel, diákjai elismerése által övezve végezte. Majd, amikor máshol volt rá szükség, akkor a köz érdekében dolgozott tovább. Mindeközben egy percre sem hagyta abba irodalmi munkásságát, és soha nem szűnt meg a művészeteket felkaroló helyi műhely aktívan alkotó tagjának lenni. A maga csendes személyiségével, mégis meghatározóan volt jelen élete végéig Székesfehérvár életében.

Dr. Dienes Ottó 1937. március 22-én született Budapesten. Iskoláit az érettségiig Egerben végezte, majd az Eötvös Lóránd Bölcsészettudományi Karán folytatta tanulmányait. 1959 óta él Székesfehérváron, ekkor kezdte tanári munkáját a Vasvári Pál Gimnáziumban. 1970-től a Teleki Blanka Gimnáziumban tanított húsz éven keresztül. 1978-82-ben a franciországi Lille-i Egyetem magyar tanára volt. „Harminckét hosszú esztendeig jártam a sokszor göröngyös tanári pályán: nagyszerű érzés volt a kultúrkincset közvetíteni a nyíltszívű fiataloknak.” – vallotta.

A rendszerváltás időszakában tudására és tapasztalataira a köz érdekében volt szükség, így közigazgatási pályára lépett. 1990-től közel tíz éven keresztül a Fejér Megyei Önkormányzat egyik osztályvezetőjeként, majd a külkapcsolatok elnöki referenseként dolgozott. Éveken keresztül tagja volt az Európai Régiók Gyűlése hatodik bizottságának.

Önkormányzati munkásságát követően nyugdíjasként három tanéven keresztül visszament tanítani első iskolájába, a Vasvári Pál Gimnáziumba. A Vörösmarty Társaság elnökségi tagjaként résztvevője volt a fehérvári irodalmi és művészeti életnek.

Írói munkálkodása is folyamatos volt, versei megyei folyóiratokban, antológiákban jelentek meg, több kötete látott már napvilágot. Intellektuális és filozofikus költészetének értékein túl a képzőművészet is érdeklődési körébe tartozott, fa kisplasztikáival és festményeivel folyamatosan szerepelt képzőművészeti tárlatokon.

Munkásságát Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 2007-ben „Pro Civitate” díjjal ismerte el, a Fejér Megyei Önkormányzat Vörösmarty Mihály-díjat adományozott neki. 2016-ban magas színvonalú munkája és példamutató tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült, 2017-ben Polgármesteri Elismerő Emlékérmet vehetett át, 2018-ban pedig a Fejér Megyei Prima-díjasok közé választották.

Székesfehérvár Önkormányzata Dr. Dienes Ottót saját halottjának tekinti.

Felesége, Dr. Dienesné Fluck Györgyi képviselő asszony és családja többi tagja felé ezúton is kinyilvánítjuk részvétünket a város közössége nevében. 


 
                              

                                  dr. Cser-Palkovics András
                                                                             polgármester

 

 
< Előző   Következő >