Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
400 éve született Zrínyi Miklós Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2020. június 03.
Idén 400 éve annak, hogy korának nagy magyar költője, horvát bán, Zala és Somogy vármegyék örökös főispánja, nagybirtokos főnemese, hadvezére és tudósa, Zrínyi Miklós megszületett. A „Magyar Mars” tiszteletére, akinek fő célja a török Magyarországról való kiűzése volt, az Országgyűlés a 2020. évet Zrínyi Miklós-emlékévnek nyilvánította. A XVII. század nagy alakjáról megemlékezve a Vörösmarty Mihály Könyvtár egy kvízt állított össze.

 

 

A Honvédelmi Minisztérium kezdeményezésére Zrínyi Miklós-emlékévvé nyilvánította az Országgyűlés a 2020-as esztendőt a magyar költő, hadvezér és hadtudós születésének négyszázadik évfordulója alkalmából.

Az 1620-ban született Zrínyi Miklós a 17. századi Magyar Királyság egyik legnagyobb formátumú főméltósága és politikusa, katonai gondolkodója és hadvezére, költője és írója volt. Sokrétű tevékenységéről könyvtárnyi irodalom áll rendelkezésre, mindenekelőtt annak köszönhetően, hogy a magyarok által általában költő és hadvezér Zrínyi Miklósként, a horvátok által pedig többnyire Nikola Zrinski Čakovečki-ként (csáktornyai Zrínyi Miklós) vagy Zrínyi Miklós bánként emlegetett arisztokrata a 19–20. században a magyar és horvát irodalom, történelem és nemzeti emlékezet paradigmatikus alakjává vált.

A végvidéken harcoló katona mind a harmincéves háborúban vívott csatáiban, mind az 1660-as évek törökellenes harcaiban elért hadi sikereire felfigyeltek Európa-szerte. „Magyar Marsnak” nevezték, aki életét a török Magyarországról való kiűzésének és az önálló magyar hadsereg felállításának szentelte, de foglalkoztatta  a habsburgoktól független, nemzeti királyság gondolata is. Zrínyit korán, 1664-ben egy vadászat során érte a halál: Csáktornya környéki erdőkben vadkan ejtett rajta halálos sebeket.

A Szigeti veszedelem költőjének és a magyar arisztokrácia történetének első császári tábornokának hagyatéka előtt tiszteleg a Vörösmarty Mihály Könyvtár is. Az emlékévhez kacsolódóan egy nyolc, összetett feladatból álló irodalmi és történelmi vonatkozású kérdéssort állítottak össze a könyvtár munkatársai, amelyet az érdeklődők az alábbi linken tölthetnek ki: http://konyvtar.vmk.hu/kvizek/zr/.



 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >