Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Harminc év csipkéi
Harminc év csipkéi Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2020. június 11.
A Szabadművelődés Házába érkezik a „Harminc év csipkéi” című vándorkiállítás, amelyet a Magyar Csipkekészítők Egyesülete megalakulásának 30. évfordulója alkalmából indított útjára az elmúlt év nyarán. A június 11-én, csütörtökön 18 órakor kezdődő megnyitót online követhetik az érdeklődők.

 

Az Országos Népművészeti Egyesület Csipke szakága 1989. június 11-én alakult meg Mátray Magdolna vezetésével. Két évvel később indult a Magyar Csipkekészítők Egyesülete, amelynek legfőbb programja a Csipkehét és 2003 nyarától az Országos Ifjúsági Csipkekészítő Tábor, ahol tájegységenként próbálják feldolgozni a területre jellemző csipkéket és mintakincseket. A gyűjteményükben felelhető számos német nemzetiségi csipke. Az egyesület 191 tagot számláló, országos vonzáskörzetű szervezet, amelynek tagjai textilkultúránk egy sajátos ágazatának szinte minden stílusát és technikáját művelik. Céljuk összefogni az országban élő és csipkét készítő alkotókat, és rajtuk keresztül, illetve velük közösen a hagyományőrzés, a régi csipkék felkutatása, gyűjtése, újratervezése és az utánpótlás-nevelés.

Az egyesület alapításának harminc éves évfordulójára egy különleges kiállítással készült. Múlt év nyarán meghirdettek egy pályázatot Magyarországon és az ország határain túl élő csipkekészítőknek, hogy az ünnepi tárlaton modern formában mutassák be a hagyományos csipketechnikákat és fajtákat, különösen szem előtt tartva a Kárpát-medence csipkekultúráját.

A „Harminc év csipkéi” című vándorkiállítás Székesfehérvárra érkezik. A Szabadművelődés Házában június 11-én, csütörtökön 18 órakor kezdődő tárlatmegnyitón Vonsik Zsuzsanna, a Magyar Csipkekészítők Közhasznú Egyesülete elnöke mond köszöntőt.

A koronavírus okozta járványhelyzetre való tekintettel bevezetett korlátozások miatt a kiállításmegnyitó az interneten https://www.facebook.com/aszabadmuvelodes.haza/  követhető.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >