Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Ne felejtsük el az adóbevallást! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 29.

ImageA helyi iparűzési adóbevallási kötelezettség kapcsán tartott sajtótájékoztatót ma délelőtt Déri László, az Adóiroda vezetője. A hatályos törvényi szabályozás szerint a vállalkozóknak május 31-ig kell benyújtaniuk elszámolásukat a Székesfehérvár területén 2007-ben folytatott állandó iparűzési tevékenységükről. E nap szombatra esik, ezért a határidő június 2-re módosul, amikor éjfélig lehet a postára adni a bevallásokat.

Székesfehérváron kiemelten sok vállalkozás működik, ezért tartotta fontosnak Déri László, hogy sajtótájékoztatót tartson az adóbevallásokkal kapcsolatban. A bevallási kötelezettség személyes teljesítésére az önkormányzati adóhatóság ügyfélszolgálatán nyílik lehetőség, ahol június 2-án hosszabbított nyitvatartással várják az ügyfeleket (8-18 óráig). A bevallási nyomtatványok és a kitöltési útmutatók letölthetők az Internetről PDF és Word formátumban is.

Székesfehérvár idén tizenegy és fél ezer bevallást vár a kiírt határidőre. A város területén székhellyel vagy telephellyel rendelkező egyéni és társas vállalkozásoknak kötelező bevallást nyújtaniuk függetlenül az árbevételük alakulásától (tehát a nullát is be kell vallani). Ezen kívül a társadalmi szervezetek, alapítványok, közhasznú társaságok, közszolgáltató szervezetek… is bevallásra kötelezettek, ha tavaly vállalkozási tevékenységet folytattak. Ugyanakkor ezek a szervezetek adómentességben részesülnek, ha írásban nyilatkoznak, hogy a bevallással érintett adóévet megelőző adóévben – tehát 2006-ban – folytatott vállalkozási tevékenységükből származó jövedelmük után társasági adófizetési kötelezettségük, illetve eredményük után a központi költségvetésbe befizetési kötelezettségük nem keletkezett. Déri László felhívta a figyelmet arra, hogy azok, akik több önkormányzat illetékességi területén folytatnak iparűzési tevékenységet, kötelesek megosztani az adóalapjukat.

Sokan az adóbevallás elmulasztását a könyvelőjük hanyagságára fogja, ám ez nem mentesíti őket a felelősség alól! Nem szabad elfelejteni, hogy az adóhatósággal a vállalkozó áll jogviszonyban! Így az esetleges szankciókat is az adózónak kell elviselnie.

A bevallási határidőhöz szorosan kötődik az adó megfizetésének kötelezettsége, amennyiben a 2007. évben megfizetett adóelőleg kevesebb volt, mint a bevallott éves adó. Az adó határidőre történő fizetés-elmaradása késedelmi pótlékot von magával, amely végrehajtási eljárással is járhat. (Szélsőséges esetben ez ingó- és ingatlan lefoglalását is jelentheti.) A bevallási kötelezettséget nem teljesítők vagy késedelmesen teljesítők magánszemélyként 200.000 Forintig, más adózók pedig 500.000 Forintig terjedő bírsággal sújthatók. A hibásan benyújtott adóbevalláskor is róhatnak ki büntetést, ám az Adóiroda vezetője elmondta: ezzel nem nagyon szoktak élni, inkább felhívják az érintettet és kérik a korrigálásra. Ezért is fontos, hogy pontosan adjuk meg elérhetőségeinket.

Image
Fotó: Temesvári Márta

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >