Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Megalakult a Széchenyi István Történelmi Vándorszínház
Megalakult a Széchenyi István Történelmi Vándorszínház Nyomtatás E-mail
Írta: Koncsár Nándorné   
2020. június 18.
A Gróf Széchenyi Család Alapítvány a keresztény értékrend és a történelmi tárgyilagosság közvetítése, valamint a magyar nyelv hű ápolása érdekében megalapította a Széchenyi István Történelmi Vándorszínházat. A Vándorszínház vezetésével Fazekas István Jókai-díjas drámaírót bízták meg.

 

 

 

Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy a Széchenyi család régóta fontolgatja egy olyan színtársulat létrehozását, amelyik akár a Kárpát-medence legkisebb magyar lélekszámú településeire, illetve a színpaddal rendelkező középiskolákba is elviheti azokat a kamaradarabokat, melyek Jézus Krisztus követésének példázatait, vagy a magyar történelem sorsfordító pillanatait tárják a nézők elé.

Mint mondta:

„Amikor gróf Széchenyi István a Nemzeti Színházat a Duna partjára megálmodta, akkor elsődlegesen az lebegett a szeme előtt, hogy a színház a magyar identitás és a nemzeti öntudat egyik leghasznosabb formálója lehet, ha annak művészei a nemzetmegtartó értékeket az ars sacra jegyében képviselik a színpadon.”

Hozzáfűzte, nem véletlen, hogy ez a kulturális intézmény éppen most jött létre, hiszen Széchenyi Tímea szerint:

„A trianoni békediktátum igazságtalanságai ellen a leghasznosabban a kultúránkkal tiltakozhatunk!”  

Ennek érdekében a Vándorszínház keretében a hangjáték műfaját is szeretnék megújítani. A Széchenyi család Fazekas István Jókai-díjas drámaírót, a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának adjunktusát kérte fel a Vándorszínház vezetésére.

Fazekas István arról adott tájékoztatást, hogy a Vándorszínház indulásképpen az Árva Bethlen Kata, a Tony, a Pilátus éjszakája, a Zrínyi Ilona és A pillanat érkezése című színdarabokat tervezi műsorra tűzni, valamint Esztergályos Cecília Meddig vagyok? című önálló szerzői estjét. Az előadásokat meghívásos alapon és többek között a Déryné–programban való részvétellel utaztatják majd.

A Széchenyi István Történelmi Vándorszínház nyitott társulás, ahhoz fenntartó partnerként – az Alapítvány jóváhagyásával – bárki csatlakozhat.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >