Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Laczi Péter a Fejérvíz Zrt. új vezérigazgatója
Laczi Péter a Fejérvíz Zrt. új vezérigazgatója Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2020. június 18.
Május 31-ével Laczi Péter vette át a stafétát, azaz a Fejérvíz Zrt. vezérigazgatói feladatait. A víziközmű-szolgáltató cég jelenlegi helyzetéről és a feladatokról, tervekről szerdán Székesfehérvár polgármesterével közös sajtótájékoztatón számoltak be. Dr. Cser-Palkovics András ezt követően a cég vezetőségével, a középvezetőkkel és a szakszervezeti képviselőkkel is egyeztetett.

 

 

Az elmúlt három hónap az élet minden területén nagyon nehéz volt a járványügyi helyzet miatt, az ekkor tanúsított helytállásért és kiemelkedő munkáért mondott elsőként köszönetet a Fejérvíz Zrt. valamennyi munkatársának dr. Cser-Palkovics András polgármester, hiszen nekik köszönhetően nem volt semmilyen fennakadás a víziközmű-szolgáltatásban.

Székesfehérvár polgármestere méltatta a most nyugdíjba vonult Kis István több évtizedes tevékenységét is. Kiemelte: sok mindenért köszönetet mond a vezérigazgatónak, de legfőképpen azért a kitartásért, amellyel sikerült megakadályoznia a cég privatizációját, és így a Fejérvíz Zrt. még mindig köztulajdonban működhet.

A szolgáltató új vezérigazgatója, Laczi Péter azt a pillanatot elevenítette fel elsőként, amikor húsz esztendővel ezelőtt nyári gyakorlatra érkezett a Fejérvízhez. Majd bajai tanulmányait követően első munkahelye is itt volt. A fehérvári csatornaüzem vezetését cserélte fel a Polgármesteri Hivatalban a Városüzemeltetési és Közműellátási Iroda munkájának irányítására, ahol Székesfehérvár közműhálózatának fejlesztéséért dolgozott. Az elmúlt években 27 kilométernyi új ivóvíz- és szennyvíz-vezeték épült, és a műszaki hibák visszaszorításában is nagy előrelépés történt. 

Mint a szerdai sajtótájékoztatón elhangzott, nincsenek könnyű helyzetben a víziközmű-szolgáltatásban jelen lévő cégek. A hosszú évekkel ezelőtt befagyasztott szolgáltatási díjak, a közműadó és több egyéb intézkedés is megnehezíti a régió legfontosabb szolgáltatójaként működő Fejérvíz Zrt. mindennapjait.

Az egész víziközmű-szolgáltató rendszer nagyon nehéz helyzetben van, hiszen a szolgáltatás díja már hosszú ideje nem fedezi a költségeket. A díjmegállapítás lehetősége nincs az önkormányzatoknál, ezért nem tudják pótolni veszteségeiket. Ezt támogatásban az államnak kellene biztosítania, hasonlóan más közszolgáltatásokhoz. Éppen ezért a Fejérvízzel közösen az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz fordulunk, és kérjük egy támogatási struktúra kidolgozását. Akár egy egyszeri, akár egy fenntartható támogatási formában biztosíthatnák ezt az önkormányzati tulajdonban működő közműszolgáltató cégek számára." – mondta el dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki a közműadó fizetése kapcsán is egy fejlesztésekre felhasználható pályázati alap létrehozását javasolja.

Nehéz helyzet előtt állunk, amit számos külső gazdasági körülmény befolyásol. Így a befagyasztott vízdíj, rezsicsökkentés, közművezeték-adó, kötelező kedvezményes szolgáltatások nehéz helyzetbe hozták a vállalatot, ami 2013 óta nem volt nyereséges. Feszesebb gazdálkodást, átgondolt beruházási tervet kell kidolgoznunk. Az automatizálás világában élünk, a távszolgáltatások irányába is célszerű lépni, mivel nagyon sok telephelyen működnek a bázisaink. A műszaki színvonal országos szinten is magas, és szerencsére kevés a fogyasztói panasz is.”
– emelte ki Laczi Péter vezérigazgató.

A Székesfehérvár Önkormányzatának többségi tulajdonában lévő Fejérvíz Zrt. 294 ezer háztartást lát el összesen 66 kistelepülésen és 11 városban, több mint 680 dolgozóval. Sajnos nagy a fluktuáció és a dolgozók átlagéletkora is magas, azaz a munkavállalók fele 50 év feletti. Fontos feladat a fiatal szakemberek bevonása, illetve gondot jelent jelenleg az utánpótlás-képzés is. Laczi Péter már egyeztetett az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának dékánjával a duális képzés elindításáról, melynek keretében mérnököket integrálhatnak, illetve a vízvezeték-szerelő képzést is újra be szeretnék indítani Székesfehérváron.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >