Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Kedvtelésből futsz? Íme néhány szabály!
Kedvtelésből futsz? Íme néhány szabály! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2020. június 18.
Fokozatosság, rendszeresség, regeneráció. - Tanácsok a sérülésmentes, valóban közérzet- és állóképesség-javító futáshoz. Azért, hogy a mozgás tartós örömforrás legyen, az egészség forrása.

 

 

Akik korábban képtelenek voltak rávenni magukat a szabadban végzett mozgásra – általában azok is kedvet kaptak hozzá az utóbbi hetekben / hónapokban. Már csak azért is, mert testedzés céljából ki lehetett lépni a négy fal közül. A futás pedig éppen az a sport, aminek jót tesz az egyedüllét, és amihez egy jó cipőn kívül szinte semmi másra nincsen szükség.

Most, hogy a korlátozások igencsak enyhültek, sokan döntöttek úgy, hogy nem hagynak fel a futással. Viszi őket a lendület, a hév, s persze a csodás időjárás is

Futni lehet egyedül – és társaságban is. Valaki úgy érzi jól magát, ha senki sem zavarja meg futás közben, míg mások úgy tartják, hogy a családtagokkal / barátokkal való közös futásnak különleges feelingje van. Vannak, akik zenét hallgatnak, miközben róják a kilométereket, s akad olyan is, akit kifejezetten zavar a zene, mert úgy véli, hogy „kiejti a ritmusból”.

Egy azonban közös bennük: mindenkire vonatkozik néhány alapszabály, melyet érdemes betartani, ha futni szeretnénk.

 

Orvos vagyok, tüdőgyógyász és Buteyko légzésterapeuta. 68 évesen magam is rendszeresen űzök többféle sportot, beleértve a futást is. Így orvosi szemszögből nézve – saját tapasztalataimmal is alátámasztva – tudok tanácsot adni a sérülésmentes, valóban közérzet- és állóképesség-javító futáshoz. Azért, hogy a mozgás tartós örömforrás legyen, az egészség forrása.” – kezdte beszélgetésünket dr. Kovács László.

Az orvos szerint az egyik kulcsszó - különösen kezdők számára - a fokozatosság.

Ez egy fontos, mindenképpen betartandó szabályt jelent: egyrészt a sérülések elkerülése miatt, másrészt azért, hogy a szív- és érrendszernek, a keringésnek, a légzésnek, a mozgásszerveknek legyen idejük alkalmazkodni a növekvő terheléshez. 

Aki valamilyen krónikus betegségben szenved (például elhízott, magas vérnyomással küzd, cukorbetegség miatt kezelik…), annak ajánlott kikérnie kezelőorvosa(i) tanácsát, s alaposan kivizsgáltatnia magát, mielőtt rászánja magát a rendszeres mozgásra.

 

Az sem árt, ha konzultál egy képzett edzővel, szakemberrel a megfelelő edzésterv kidolgozása érdekében.” – ajánlja dr. Kovács László – „Lehet, hogy kezdésnek elég a séta vagy gyaloglás, ami azért lehetőleg érje el a fél órás időtartamot. Ha már a tempó túl kényelmes, válthatunk gyorsabb gyaloglásra, később lassú kocogásra, de mindig figyeljünk testünk jelzéseire! Ha a mozgást nem érezzük sem túl könnyűnek, sem túl nehéznek, akkor valószínűleg megfelelően fejlődünk, és a terhelés mértéke is megfelelő. Általános - de nem kőbe vésett - szabályként azt is elfogadhatjuk, hogy hetente 10%-kal érdemes növelni a távot, amíg el nem érjük azt, amit célként kitűztünk.”

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2020/06/16/kedvtelesbol-futsz-ime-nehany-szabaly-amit-akkor-is-komolyan-kell-venned/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >