Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Szent László ma is élő példakép
Szent László ma is élő példakép Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Illdikó   
2020. június 29.
Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak a Prohászka ligetben Szent László király napja alkalmából. A magyar lövészek védőszentjének, a legendás lovagkirálynak a szobra előtt Sándor Zsolt vezérőrnagy és Spányi Antal megyéspüspök mondtak ünnepi beszédet, hangsúlyozva a nagy előd jelenbeli példakép-szerepét: a bátorság, a leleményesség, a hazáért való áldozatvállalás és a határozott rendteremtés, a biztos jövő felé útmutatás tekintetében.

 

 

A díszőrök és a történelmi zászlók bevonulásával kezdődött a Szent László napi megemlékezés a Prohászka ligetben. László 1077–1095 között uralkodott, halálát követően sírja csodatévő zarándokhely lett, szentté avatását III. Béla kezdeményezte 100 év múlva. A nagyváradi székesegyház fölött 1192. június 27-én, déltájban fényes csillag gyúlt ki, s ott lebegett két órán át. László napját azóta ünneplik az égi csoda, a csillagjelenés napján.

Sándor Zsolt
vezérőrnagy, az MHP törzsfőnök műveleti helyettese beszédében kitért Szent László munkásságára, történelmi jelentőségére: „A fokozatosan kialakuló magyar lovagi kultúra Szent László személyében találta meg példaképét. Kiváló uralkodói képességével kivezette a magyarságot a belső viszályokból, és megmentette a külső ellenség támadásaitól is. Szent László királyunk a katonai erények, a lovagiasság és vitézség, a bátorság, a leleményesség, a határozott célratörés és a győzni akarás, a hazáért való áldozatvállalás megtestesítője, a katonanép példaképe volt a múltban – és maradt napjainkban is.” A Zrínyi Program fejlesztései, a mindenre kiterjedő digitalizáció mellett továbbra is fontos a katonák elkötelezettsége és felkészültsége, a Szent László-i értelemben, a szellemi örökség megtartásával, fejezte ki a vezérőrnagy.

Korunk zűrzavarának, bizonytalanságának, a biztonság hiányának a tükrében a Szent László idejében uralkodó helyzet párhuzamaira mutatott rá megemlékezésében Spányi Antal megyéspüspök. „Nagy király volt, aki rendet teremtett, utat mutatott, aki tudott előre nézni és biztos jövőt mutatni – nemcsak a magyarságnak, a Magyar Királyságnak, hanem valójában Európa népeinek is. A nagyok példájukkal valamit örök érvénnyel tanítanak. Szent László tanítása is örökérvényű igazságok hordozója, amelyeket minden kor embere a maga életében kell, hogy fölismerjen, megtaláljon, és azokat a valóságban, a napjaiban valóra is váltsa.” – fogalmazott a megyéspüspök az útmutatás fontosságáról, az erejéről, a küldetésről, ami jelen van a honvédség szellemiségében.

A megemlékezés koszorúzással folytatódott. Az ünnepségen Székesfehérvár Önkormányzatának képviseletében Viza Attila közbiztonsági tanácsnok, valamint Szabó Bakos Györgyné és Östör Annamária önkormányzati képviselők voltak jelen.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >