Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Tanulj meg helyesen lélegezni futás közben!
Tanulj meg helyesen lélegezni futás közben! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2020. június 30.
Bemelegítés, levezetés, futótechnika, helyes légzés/edzőmaszk - egy orvost kérdeztünk meg arról, hogy miért fontosak mindezek sportolás közben.

 

 

Legutóbb már írtam arról, hogy a sérülésmentes, valóban közérzet- és állóképesség-javító futás érdekében mire kell koncentrálnunk. Szó volt a fokozatosság elvéről, a rendszerességről, a folyadékpótlásról, az élénkítő szerek veszélyeiről, a pulzusmérésről és a regeneráció fontosságáról is.

Ezúttal arra keressük a választ, hogy milyen fontos a bemelegítés, a levezetés, miért kell figyelnünk a helyes futótechnikára, s hogyan határozza meg a teljesítményünket a tudatos légzés.

 

 

A bemelegítésre szánjunk legalább 10-15 percet, hogy elkerüljük a sérüléseket, és, hogy ne csak az izmainkat, hanem a légzésünket, a szív- és érrendszerünket is megfelelő állapotba hozzuk a fokozatos terheléssel, hogy elérjék az üzemi hőmérsékletet” – tanácsolja dr. Kovács László – „Ettől nő az izomerő, a kontrakciók ereje, rövidül a reakcióidő, javul az agonista-antagonista izmok együttműködése és az ideg-izom kapcsolat. Végezhetünk bokakörzéseket, térdkörzéseket, guggolásokat, lábujjhegyen és sarkon járást, csípő- és törzskörzést (merthogy a futásban a törzsünk is erőteljesen részt vesz), sőt a felső végtagokat és a nyakizmokat is mozgassuk meg!”

Az orvos szerint ajánlott a bemelegítés alatt figyeljünk a légzésünkre, hogy csak a mozgás intenzitásának mértékében fokozódjon! Csakis orron át vegyük a levegőt: bemelegítés és a futás közben egyaránt.

Induljunk el gyalogló tempóban – ebben a kezdeti szakaszban beiktathatunk rövid, néhány másodperces légzésvisszatartást minden harmadik kilégzés után” – részletezte a tüdőgyógyász – „Nagyon fontos, hogy ezek a légzés-visszatartások vagy légzés-szünetek mindig kilégzést követően történjenek. Lassan növelhetjük a tempót lassú kocogásig, majd néhány száz méter után vegyük fel a futósebességünket úgy, hogy végig elég legyen az orron át vett levegő. Én magam is mindig így futok.”

 

 

A cikk folytatása elérhető az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2020/06/23/tanulj-meg-helyesen-lelegezni-futas-kozben/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >