Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Lilaakác: évtizedes pompa és pusztító életerő Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2020. június 30.
Csodálatos illatot áraszt és gyönyörű látványt nyújt a dús fürtöket hozó lilaakác. A kékeslila, csüngő virágú növény akár tíz méter magasra is felkúszhat, s megélheti az ötvenedik születésnapját is.

 

A lilaakác a pillangósvirágúak családjába tartozik. Latin neve Wisteria sinensis (hazánkban hívják még kúszóakácnak, kékakácnak és kínai lilaakácnak is). A Wistera nemzetségbe hat faj tartozik. Ezek egy része kúszónövény. Vannak olyan fajok, melyeket nemesítettek, s dísznövényként termesztik.

Fás szárú, lombhullató, indás kúszónövény. Hajtásai jobbra csavarodnak. Olyan erőteljesen tud növekedni, hogy akár 8-10 méter magasra is felkúszik. Évenként 1-3 métert is nő! - Éppen ezért fának is nevelhetjük.

Erre gondolva alaposan gondoljuk át, hogy hova ültetjük! Tehetjük a házfal mellé, alkothatunk segítségével csodás pergolát, lugast. A lényeg, hogy legyen olyan kapaszkodó a közelében, amire fel tud kúszni. Azt is tartsuk szem előtt, hogy az idő múlásával egyre nehezebbé válik a növény, ezért a támasztékának erősnek kell lennie, hogy elbírja. Vigyázzunk a környezetében lévő fákra, mert el tudja pusztítani őket! Ültetés után szükséges a karózás: a vezérhajtást kössük a karóhoz, amit vágjunk vissza 1 méter magasságban, s távolítsuk el tőből az oldalhajtásokat.

 

 

A lilaakác virágai kékeslilák, rendkívül illatosak. Általában június közepéig élvezhetjük csodás illatát a 20-30 centiméteres, lecsüngő, dús fürtöknek. Termése 12-15 centiméter hússzú hüvelyt képez. Rendkívül látványos, különleges növény. Hüvelytermésének magvai mérgezők. Virágzás után hozza összetett leveleit – melyekkel sűrű árnyékot ad.

 

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2020/06/20/lilaakac-evtizedes-pompa-es-pusztito-eletero/

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >