Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Finisszázs – Harminc év csipkéi Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2020. június 30.
A Szabadművelődés Házában július 3-án finisszázzsal zárul a „Harminc év csipkéi” című vándorkiállítás. A gyönyörű kiállítást a Magyar Csipkekészítők Egyesülete megalakulásának 30. évfordulója alkalmából indította útjára az elmúlt év nyarán.

 

Az Országos Népművészeti Egyesület Csipke szakága 1989. június 11-én alakult meg Mátray Magdolna vezetésével. Két évvel később indult a Magyar Csipkekészítők Egyesülete, amelynek legfőbb programja a Csipkehét és 2003 nyarától az Országos Ifjúsági Csipkekészítő Tábor, ahol tájegységenként próbálják feldolgozni a területre jellemző csipkéket és mintakincseket. A gyűjteményükben felelhető számos német nemzetiségi csipke. Az egyesület 191 tagot számláló, országos vonzáskörzetű szervezet, amelynek tagjai textilkultúránk egy sajátos ágazatának szinte minden stílusát és technikáját művelik. Céljuk összefogni az országban élő és csipkét készítő alkotókat, és rajtuk keresztül, illetve velük közösen a hagyományőrzés, a régi csipkék felkutatása, gyűjtése, újratervezése és az utánpótlás-nevelés.

Az egyesület alapításának harmincadik évfordulójára egy különleges kiállítással készült. Múlt év nyarán meghirdettek egy pályázatot Magyarországon és az ország határain túl élő csipkekészítőknek, hogy az ünnepi tárlaton modern formában mutassák be a hagyományos csipketechnikákat és fajtákat, különösen szem előtt tartva a Kárpát-medence csipkekultúráját.

A „Harminc év csipkéi” című vándorkiállítás június 11-én érkezett Székesfehérvárra és A Szabadművelődés Házában berendezett tárlatot Vonsik Zsuzsanna, a Magyar Csipkekészítők Közhasznú Egyesülete elnöke nyitotta meg, amelyet az érdeklődők a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt csak online követhettek.

A tárlat székesfehérvári „zárszavaként”, július 3-án, pénteken 16 órától most végre személyesen tartja meg tárlatvezetését Vonsik Zsuzsanna, aki bemutatja a szebbnél szebb csipkecsodákat az érdeklődőknek. A csipkekedvelőknek a szervezők egy olvasósarokkal is készülnek az eseményre, ahol számtalan könyvet és újságcikk-gyűjteményt lapozhatnak át a témában.



 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >