Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Verseny helyett idén az óvodák udvarait szépítik
Verseny helyett idén az óvodák udvarait szépítik Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2020. július 01.
Dísznövényekkel ajándékozták meg idén azokat a székesfehérvári óvodákat, melyek jelentkeztek a Mesés Kiskertek című versenyre. A nagysikerű megmérettetést a járvány miatt nem rendezték meg, ám a kertépítés-szépítés öröme nem maradt el: a gyerekek a saját óvodaudvaraikat díszítették fel szebbnél szebb virágokkal. Deák Lajosné önkormányzati képviselő a Gyöngyvirág és a Hétpettyes Óvodában nézte meg a mesés kiskerteket.

 

A Mesés Kiskertek versenyt az elmúlt két évben a Zichy ligetben rendezte meg Székesfehérvár Önkormányzata és a Városgondnokság. Az óvodák dísznövényeket és virágokat kaptak, melyekből a versenynapon egy-egy mesejelenetet építettek meg aprócska, rendkívül mutatós kiskertek formájában. A szemet-lelket gyönyörködtető ültetvények két hétig maradtak a parkban, és szavazni lehetett rájuk, a legszebbnek ítélt kertek készítőit jutalomban részesítették.

A versenyre idén 24 óvoda jelentkezett, ám a koronavírus-járvány miatt a magas résztvevői számmal tervezett, május 29-i versenyt törölni kellett. A város azonban igyekezett kárpótolni az óvodákat azzal, hogy a „Virágos Székesfehérvár” program keretében virágpalántákat ajándékozott számukra, melykekkel a gyerekek és az óvó nénik a saját intézményudvaraikat díszítették fel.

A Mesés Kiskertek közösségi program a környezeti-természetvédelmi nevelés nagyon fontos részét képezi. Minden évben hosszas előkészület előzte meg, hiszen a gyerekek, a családok, az óvónők már januártól elkezdték gyűjteni azokat a természetes anyagokból készült dekorációkat, melyeket felhasználnak a kertépítéshez – mondta Deák Lajosné önkormányzati képviselő. Hozzátette, bízik abban, hogy jövőre megrendezhetik a versenyt a hagyományos keretek között, a Zichy-ligetben.
Bozai István városgondnok örömét fejezte ki, hogy a rendezvénysorozat nem szakadt meg, a gyerekek nem jöttek ki a gyakorlatból. Valamennyi kapcsolódott óvodába nagy mennyiségű, kizárólag egynyári virágot vittek, melyek gyors növekedésük és szépségük miatt komoly örömforrást jelentenek a gyerekeknek.
 
Az Örökös Zöld Óvoda címmel rendelkező Gyöngyvirág Óvodában minden csoportnak saját kiskertje van, így az udvart számos ponton díszítették a gyerekek a dadák és az óvónők segítségével. Béndek Gáborné óvodavezető fontosnak nevezte, hogy a gyerekeik aktívan részt vegyenek a kerti munkában minden évszakban, ismerjék meg a növényeket, a kertészkedéshez használt eszközöket, ültessék el és gondozzák a virágokat. Az óvoda egyéb módon is sokat tesz az ökológiai szemlélet kialakításáért, hogy a felnövő generációknak ez már természetes legyen.  Az udvaron van csapadékvíz-gyűjtő edény, és a komposztálóban keletkező anyagot folyamatosan visszaforgatják a talajba.

A Mesés Kiskertek verseny egyébként Mosonmagyaróvárról ered. A Gyöngyvirág Óvoda már a kezdetekkor bekapcsolódott az ottani megmérettetésbe, és sikerrel szerepelt a szegregált autista csoportjával.

A Hétpettyes Óvodában már készültek a Mesés kiskertek versenyre, próbakertet is csináltak a kiválasztott mese alapján. Szemetiné Deák Barbara óvodavezető elmondta, a járványidőszakban csak kevés gyerek volt az intézményben, így ők az óvó nénik és a dadák közreműködésével dolgoztak. Az ajándékba kapott nagy növénycsomagot igyekeztek úgy elosztani, hogy az udvar minden területére kerüljön virágágyás. A gyerekeket azóta is minden nap, folyamatosan bevonják a virágok gondozásába. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >