Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Itt a ribizliszüret ideje: szedjünk fekete ribizlit!
Itt a ribizliszüret ideje: szedjünk fekete ribizlit! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2020. július 03.
Itt van a ribizliszezon! A piros ribizli mellett rendkívül népszerű a fekete változat, mely nem igényel túl nagy törődést. Ha figyelünk ültetési igényére és rendszeresen megújítjuk, akkor sokáig megajándékoz termésével: akár 15 évig is élhet egy bokor, mely bőségesen ellát gyümölccsel!

 

 

A fekete ribizli (Ribes nigrum) a ribizkefélék családjába tartozik. (Ezért is hívják gyakran fekete ribizkének.) Mintegy 200 mérsékelt égövi és trópusi hegyvidéki faja ismert. A „Ribes” a növény arab nevéből származik. A németek „Ribisl”-ként emlegetik. A „nigrum” jelentése: fekete.

A ribizli piros változata Közép- és Kelet-Európában elterjedt, de termesztik Ausztráliában, Új-Zélandon és Kanadában is. Az első töveket a Földközi-tenger vidékéről hozhatták hozzánk a XIV. században, s Európa északibb területein elsősorban a kolostorkertekben leltek otthonra. Magyarországon nyolc ribizke fajjal találkozhatunk.

A fekete ribizli a piros ribizlihez képest a kiegyenlítettebb hőmérsékletet szereti, s az északibb részekről származik. A XV. században kezdték el termeszteni Dániában, Hollandiában és a Balti tenger vidékén. Európában a XVI. században indult el hódító útjára. Németországban és Franciaországban elég hamar nagy népszerűségre tett szert. Magyarországon igen nagy számban előfordul a Szigetközben, a Hanságban, a Gödöllői-dombság területén.

 

A fekete ribizli a savanyú, tápanyaggal jól ellátott, jó vízelvezetésű, termékeny, nem meszes talajt szereti.
 

A magas vízállású, nedves területeken igencsak jól érzi magát. A kemény talajért nagyon hálás, mert a kemény talaj több nedvességet halmoz fel, és hűvösebb. Az aszályos homoktalajt, a száraz domboldalakat nem szereti. Ha ilyen helyen termesztik, akkor rosszul fejlődik és kevés termést hoz.

Ha sok gyümölcsöt szeretnénk látni a bokrokon, akkor a megfelelő helykiválasztás mellett gondoskodnunk kell a folyamatos frissítésről is. Minél öregebbek az ágak, annál kevesebb ribizlit növesztenek. Ebből adódik, hogy az új bokrokat mindig mélyen kell ültetni, hogy tőhajtások keletkezzenek, s évente új, fiatal vesszők hajtsanak ki a talaj felszínénél.

 

 

Az idős vesszők egyharmadát minden évben ajánlatos levágni. Akkor számít öregnek az ág, ha a kérge nagyon sötét, majdhogynem fekete. (4-6 éves vesszői egyre kevesebbet teremnek, majd elhalnak.) Ezen kívül a gyenge és alacsony ágaktól is jó, ha megszabadulunk. A visszavágásnak egészen a talaj szintjéig kell érnie – vagy az erős, friss hajtásig.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2020/06/27/itt-a-ribizliszuret-ideje-szedjunk-fekete-ribizlit/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >