Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Amigurumi - Horgolj játékokat!
Amigurumi - Horgolj játékokat! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2020. július 03.
Szinte bármilyen figurát elkészíthetsz az amigurumi technika segítségével. Legyen szó Dr. Bubóról, Spongya Bobról, vagy akár a kis baby Yodáról.

 

 

Az amigurumi egy japán technika, a horgolás egyik válfaja. Jelentése: kötött / horgolt játék. Bár nagyon hasonlít arra, amikor asztalterítőt vagy ruhát készítünk, ám mégsem azonos a két művelet.

"Míg egy terítőnél vagy ruhadarabnál általában sorokat horgolunk, itt körbe-körbe mennek a szemek.” – tudtam meg Szili-Borsó Andreától – „Az öltések tulajdonképpen ugyanazok, csak nem fordulunk minden sor végén, hanem megjelöljük az utolsó szemet, majd onnan megyünk tovább a következő sorra. További különbség, hogy nem egyben készül el a munkadarab, hanem testrészenként. Először elkészítjük a fejet, a testet, a kezeket, a lábakat, majd ezeket összevarrjuk."

 

 

Az úrhidai hölgy néhány évvel ezelőtt ismerte meg ezt a technikát, mely azonnal rabul ejtette.

Anyai nagyanyám sokat kötött. Mindig szerettem téblábolni körülötte, amikor csattogtak a kötőtűk. Imádtam a fonalak tapintását és varázslatos volt látni, hogyan alakulnak át ruhadarabokká.” – mesélte – „Aztán meghalt nagymamám és hosszú évekre elfelejtkeztem a fonalak világáról. Pár éve viszont új hobbit kerestem magamnak (minden évben megtanulok egy új technikát) és valahogy szembe jött a horgolás. Elhatároztam, hogy megtanulok horgolni, hogy majd a gyerekemnek készíthessek egy takarót. Órákat töltöttem YouTube-videók előtt, ellesve, hogyan kell horgolótűt fogni és merre kanyarodik rajta a fonal. Az első pár körülbelül 10 centis sor el is készült röpke 5-6 óra alatt. Aztán egyre jobban belejöttem és már nemcsak egyszerű sorokat akartam készíteni. Ismét a videómegosztóhoz fordultam és rátaláltam az amigurumikra. Teljesen rákattantam ezekre a horgolt figurákra. Az elsők baglyok voltak, és most visszanézve, nagyon bénák lettek, de nem adtam fel és egyre formásabb munkák kerültek ki a kezem közül.”

Andi bábui között nagyon sok népszerű figurát láthatunk. Itt van például Dr. Bubó és Ursula. Kb. 60-70 óra alatt készültek el! Nemcsak méretük miatt tartott ilyen sokáig megalkotásuk – 45 cm magasak -, hanem technikailag is igencsak feladták a leckét.

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.fmc.hu/2020/05/16/amigurumi-horgolj-jatekokat/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >