Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Kezdődik a Velencei Gyermek- és Ifjúsági Tábor nagyszabású fejlesztése
Kezdődik a Velencei Gyermek- és Ifjúsági Tábor nagyszabású fejlesztése Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2020. július 09.
Jövő héten elkezdődik és várhatóan egy éven belül befejeződik a Velencei Gyermek- és Ifjúsági Tábor felújítása. A teljes egészében kormányzati forrásból finanszírozott, 800 milliós beruházás keretében a meglévő épületeket elbontják, helyükre új, önálló vizesblokkal rendelkező, részben akadálymentesített kisházak és egy kétszintes, téliesített közösségi épület készül, illetve korszerűsítik a sportpályákat és lesz egy nagy közösségi tér is.

 

 

Dr. Cser-Palkovics András polgármester, Mészáros Attila alpolgármester és Osztotics Péter, a kivitelező cég ügyvezetője sajtónyilvános bejáráson számoltak be a részletekről.

A Velencei Gyermek- és Ifjúsági Tábor felújítása a Modern Városok Program keretében valósul meg a magyar kormány és Székesfehérvár Önkormányzata között megkötött együttműködési megállapodás szerint. A turisztikai, kulturális és sportcélú fejlesztés igazodik a város és a térség lakóinak és közoktatási intézményeinek igényeihez egyaránt. A korszerűsítés eredményeként a létesítményben nemcsak nyáron, hanem egész évben tudnak majd elsősorban ifjúsági programokat, rendezvényeket szervezni szép, igényes és könnyen megközelíthető környezetben.

A sajtónyilvános bejáráson dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere hangsúlyozta, olyan módon újulhat meg a velencei tábor, hogy a következő évtizedekben kiszolgálja a fehérvári fiatalokat. A Székesfehérvárt és a Velencei-tavat összekötő tábor korszerűsítése napokon belül elkezdődik, és várhatóan egy év alatt be is fejeződik. Az előkészítésre, a tervezésre, a kivitelezésre és a berendezésekre mintegy 800 millió forintot biztosít a kormány. A beruházás ezen pénzügyi keretben valósulhat meg, ugyanis a közbeszerzésen nyertes cégtől igen kedvező ajánlatot kapott a város. A következő nyártól, várhatóan augusztustól kezdve egész évben várja majd a fiatalokat a megújult, korszerű tábor egy csodálatos természeti környezetben. 

A táborra ráfér a felújítás, az idő vasfoga nagyon is érezteti a hatását a területen. Ilyen körülmények között már nehezen lehetett akár csak néhány hónapra is megszervezni a programokat. A tábor külsőségeiben, beltartalmában és funkciójában is megújul – mondta a bejáráson Mészáros Attila alpolgármester.

A velencei Régiposta utca 1. szám alatti, a Beck-kastély szomszédságában található ingatlanon a régi épületeket elbontják, mivel műszaki kialakításuk és statikai állapotuk nem teszi lehetővé a bővítést. Helyükön összesen 18 darab kisház épül, melyeket három hatos csoportban helyeznek el. Minden ilyen egyégben lesz egy négyfős, akadálymentesített ház, a többi hatfős lesz, és valamennyi kis épület önálló vizesblokkot kap.

A régi közösségi épület helyett egy új, kétszintes épületet alakítanak ki. A földszinten kap helyet a recepció, a 80 fős étkező- és foglalkoztatóterem, a 140-160 adagos melegítőkonyha és a gazdasági parkoló, egy akadálymentesített szoba, valamint az egészségügyi részleg, melyhez orvosi szoba, váró, két különálló betegszoba és önálló vizesblokk tartozik. Az emeleten lesz 9 darab négyfős és 2 darab kétfős, téliesített szoba, ez utóbbiakat akár oktatásra is lehet majd használni. Az új közösségi épületben 41 főt tudnak elhelyezni, a tábor teljes befogadóképessége pedig 143 fő lesz a fejlesztésnek köszönhetően.

A területen a dolgozók részére 4 parkolóhelyet alakítanak ki, a főbejárat közelében 40 állásos kerékpárparkoló is lesz. A parkosítással és új utcabútorok, okospadok kihelyezésével korszerűsítik a zöldterületet, kialakítanak egy univerzális sportpályát, lesz egy nagy közösségi tér, illetve korszerű sport- és játékeszközöket szereznek be. Törekszenek arra, hogy az árnyat adó, szép és nagy fákat megőrizzék.

A tervek szerint Székesfehérvár Önkormányzata egy év múlva, 2021 júliusában átveszi az új tábort, és  várhatóan augusztusban érkezhetnek az első vendégek. A Városgondnokságnak komoly feladata lesz, hogy programokkal töltse meg a tábort – fogalmazott Mészáros Attila.

Osztotics Péter, a kivitelező Isoconstruct Kft. ügyvezetője elmondta, cégük 2015 óta foglalkozik elsősorban társasházak generálkivitelezésével, építésével. Ezen projektjeiken kívül nagy örömet jelent számukra, hogy részesei lehetnek az ifjúsági tábor újjáépítésének. A munkaterület átadása e hét csütörtökén lesz, a felújítás pedig a jövő hét folyamán elkezdődik. Remélik, hogy a megújult tábor hosszú ideig sok-sok örömöt fog jelenteni a gyermekek számára.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >