Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Fekete ribizlivel az egészséges vérnyomásért
Fekete ribizlivel az egészséges vérnyomásért Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2020. július 13.
A fekete ribizli háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, és kétszer annyit, mint a kivi! Hatásos antioxidáns, ásványi anyagokban nagyon gazdag, és még a fogyást is elősegíti. A gyógyászatban nemcsak a bogyókat, hanem a leveleket is hasznosítják, s még a magját is feldolgozzák: zsíros olajat préselnek belőle különböző terápiás készítményekhez.

 

 

A fekete ribizlit a középkori német népgyógyászatban főként reumás panaszok ellen és vizelethajtóként használták. A 18. században a franciák ízületi problémák, hasmenés, köhögés és sebek kezelésekor fordultak hozzá segítségért. Az 1500-as években egy német patikus (és botanikus), Tabernaemontanus a fekete ribizli levét ínygyulladásra, szájüregi gyulladásokra ajánlotta, sőt, azt is hangoztatta, hogy a mozgó fogak is stabilabbá válnak tőle. Ekkoriban májbetegségek ellen, hólyagpanaszokra is fogyasztották, a belőle készült szirupot pedig köhögéskor kínálták.

 

Az 1970-es években figyeltek fel ismét hatásaira. Ekkor indult meg több kutatás is, melyek alapjául a középkori európai szerzetesek gyógynövény-leírásai szolgáltak. Az utóbbi években pedig egyre több tudományos cikket olvashatunk arról, hogy bizonyítottan fitoterápiás hatású. A farmakológiai és kémiai vizsgálatoknak köszönhetően népszerűsége folyamatosan nő. Jelentős exportőre jelenleg Magyarország, Románia és Lengyelország. A világ legnagyobb termelője Új-Zéland: évi 8000 tonnával!

A fekete ribizli háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, és kétszer annyit, mint a kivi! Meghaladja a csipkebogyóban lévő C-vitamin mennyiséget is! (Több, mint 190 mg/100 g!)

 

Egy felnőtt embernek naponta kb. 3 dkg fekete ribizlit kell elfogyasztania ahhoz, hogy fedezze C-vitamin szükségletét.
 

Ez körülbelül hatvan bogyót jelent! Erre gondoljunk akkor, amikor immunerősítésre vágyunk! Javítja a vas felszívódását is – ezért hasznos (a tökéletes íz-kombináción túl) egy kis feketeribizli-szósz a vörös hús mellé.

 

Sok benne az A-vitamin, a karotin, a B1-, B2- és E-vitamin. Vitamintartalmából adódik, hogy a meghűléses megfázások kiváló természetes gyógyszere. Jelentős a kalcium- és vastartalma.
 

A termés 100 grammjában csak antocián-származékokból (cianidin, delfinidin, kumarinsav, stb.) több mint 500 mg található! (És még több antioxidáns.)

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2020/07/04/fekete-ribizlivel-az-egeszseges-vernyomasert/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >