Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Felértékelődik a vészhelyzet után az európai gyártókapacitás
Felértékelődik a vészhelyzet után az európai gyártókapacitás Nyomtatás E-mail
Írta: Hegedüs Bertalan   
2020. július 16.
Európa veszíteni fog befektetési vonzerejéből a válság hatására, azonban felértékelődik a helyi gyártási kapacitás - mutat rá a több mint 600 nemzetközi döntéshozó bevonásával készült EY European Attractiveness Survey. A tavaly megvalósult, munkahelyteremtéssel járó beruházásokat vizsgáló jelentés alapján a vállalatok az egyes országok gazdasági ösztönző-csomagjaitól és a technológiai felkészültségüktől teszik függővé jövőbeni befektetéseiket.

 

 

 

Az egészségügyi vészhelyzetet követően várhatóan csökkeni fog az Európába irányuló működőtőke-befektetések aránya a döntéshozók közel fele (49%) szerint. Tízből kilenc társaság visszafogná vagy elhalasztaná tranzakcióit, azonban nagyrészük (51%) csupán rövid időre vagy kis mértékben tervezi ezt – mutat rá az EY kutatása. Mindössze a válaszadók 15 százaléka számol a beruházási hajlandóság nagyarányú visszaesésével.

 

Az üzleti vezetők döntő többsége (80%) az egyes államok gazdasági ösztönző-csomagjaitól, a lakosság és a kormányzat technológiai érettségétől (71%), valamint a munkaerő képzettségétől (62%) teszi leginkább függővé, hogy a jövőben hol fektet be. Csupán ezeket a tényezőket követi a helyi piac teljesítménye (61%) a döntés meghozatalakor.  

 

„Az európai vállalatok részéről megnőtt az igény arra, hogy egy globális válsághelyzetben is garantálni tudják a termelés folytonosságát. Ennek megfelelően a technológiai átalakulás, a fenntarthatóság biztosítása és az ellátási láncok átszervezésének folyamata gyorsul fel a krízist követő években. A társaságok több mint egyharmada növelni kívánja a gyártási kapacitását a kontinensen” – hangsúlyozta Rencz Botond, az EY vezérigazgatója.  

 

A megkérdezett vezetők 83 százaléka arra számít, hogy az ellátási láncok Európa határaihoz közelebb tolódnak. Tízből nyolc döntéshozó (82%) úgy véli, a technológiai átalakulás felélénkül a jelenlegi helyzet hatására. A válaszadók háromnegyede (77%) szerint felgyorsul az additív gyártás, többek között a 3D nyomtatás elterjedése. A megkérdezettek több mint fele (57%) pedig abban bízik, hogy a klímaváltozás, és ezáltal a fenntarthatóság még inkább a figyelem középpontjába kerül.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >