Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow A válsághelyzet miatt megtorpantak a külföldi beruházások Európában
A válsághelyzet miatt megtorpantak a külföldi beruházások Európában Nyomtatás E-mail
Írta: Varga Imre   
2020. július 15.
A tavaly elindított külföldi beruházások egyharmada állt le Európában a jelenlegi globális gazdasági krízis hatására - derül ki az EY európai működőtőke-befektetéseket (FDI) vizsgáló legfrissebb jelentéséből (EY European Attractiveness Survey). A felmérésben megkérdezett több mint 600 nemzetközi döntéshozó szerint a technológiai, egészségügyi és környezetvédelmi szektorba irányuló tranzakciók lendíthetik fel leginkább a kontinens gazdaságát. Magyarország 105 FDI-projekttel Közép-Kelet-Európa egyik legvonzóbb befektetési célpontjává vált.

 

 

Európa egyik legerősebb éve volt 2019 az elindított működőtőke-befektetéseket tekintve az EY nemzetközi riportja alapján. A kialakult válsághelyzet ugyanakkor jelentősen visszavetette a befektetéseket. A tervezett 6412 FDI-projekt 65 százaléka valósult meg vagy van továbbra is folyamatban, a projektek negyedét azonban elhalasztották, minden tizediket pedig felfüggesztették.


A befektetői célországok európai listáján 1197 projekttel és 17 százalékos növekedéssel tavaly Franciaország került az első helyre. Az Egyesült Királyság a második lett a rangsorban, de a Brexit miatti bizonytalanság ellenére is tudott 5 százalékkal növekedni, míg Németország a harmadik helyet szerezte meg. Magyarországon három százalékkal emelkedett a működőtőke-befektetések száma a 2018-as eredményekhez képest. A tavaly elért 105 FDI-tranzakcióval hazánk a 13. helyen áll a TOP20-as rangsorban, ezzel a közép-kelet-európai régió egyik legvonzóbb piacává vált.



A digitális és üzleti szolgáltatásokat érintő tranzakciók jól szerepeltek, ezek adják együttesen a friss projektek 31 százalékát és az új munkahelyek 24 százalékát. Az EY kutatása szerint ezekben az ágazatokban a befektetések túlnyomó többségét már a krízishelyzet kibontakozása előtt be is fejezték. A szállítási szektor projektjei - ideértve az új beruházások 7 százalékát és az újonnan teremtett munkahelyek 24 százalékát kitevő autó- és repülőgépgyártást is - már komolyabb kihívások elé néznek. Az ipari berendezéseket gyártó, műanyag- és vegyipari ágazattal együtt ezen a területen volt a legnagyobb zavar az ellátási láncokban, és a legmagasabb bevételkiesés is itt jelentkezett. Ennek következtében a befeketések nagyobb részét késleltetni vagy csökkenteni kényszerülnek ezekben a szektorokban.



"Természetes, hogy a jelenlegi helyzetben minden cég felülvizsgálja a rövid- és hosszú távú terveit likviditási és stratégiai szempontból egyaránt. A következő döntéseket jelentősen befolyásolja, hogy az adott ágazatban mennyire lesznek tartósak a változások, ez a bizonytalanság pedig folyamatos újra tervezést igényel a cégek vezetőitől" - mondta Rencz Botond, az EY vezérigazgatója. "A kilábalást a további működőtőke-beruházások nagyban segíthetik. Az elmúlt öt évben az európai FDI projektek több mint felét (52%) európai cégek kezdeményezték, és a tíz legtöbb befektetést fogadó ország között is hét európai található. Ennek megfelelően továbbra is kulcsfontosságú a kontinens gazdasági kohéziójának biztosítása, a globalizáció kihasználása, illetve a régiós piac erősítése."



A döntéshozók szerint a működőtőke-befektetéseket jelenleg leginkább három szektorba érdemes becsatornázni, mivel a tiszta és megújuló technológia (39%), a digitális gazdaság (35%) és az egészségügy (24%) alapozhatja meg Európa további növekedését.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >