Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A Szenátus a vírushelyzet városi feladatellátásáról tanácskozott
A Szenátus a vírushelyzet városi feladatellátásáról tanácskozott Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Illdikó   
2020. július 16.
A Szenátus testületének tegnapi ülésén dr. Cser-Palkovics András polgármester vezetésével a vírushelyzethez kapcsolódó városi feladatellátásról volt szó. A fórumon dr. Kincses Zsolt Dávid hatósági főosztályvezető foglalta össze a kapcsolódó információkat, a védekezési mechanizmus közjogi kereteire, a tájékoztatásra és a lokális rendszer kialakítására helyezve a hangsúlyt.

 

 

A Városházán tartotta ülését szerdán a Fehérvári Szenátus dr. Cser-Palkovics András vezetésével. A polgármester örömét fejezte ki, hogy hosszú időn után személyesen találkozhat a testület, és a Helyi Operatív Törzs, a védekezési munka egyik hivatali  irányítójával, dr. Kincses Zsolt Dávid hatósági főosztályvezetővel tájékoztatta a testületet a vírushelyzet három és fél hónapjáról: a védekezési mechanizmus közjogi keretei, a tájékoztatás és a lokális rendszer kialakítására helyezve a hangsúlyt.

A védekezés, a feladatellátás, a különféle szektorokat érintő összefogás kapcsán a részletes összefoglaló több számot is kiemelt: köztük, hogy 99 nap alatt a Helyi Operatív Törzs 62 ülést tartott, ezek összesen 2914 percig tartottak, és 3846 WhatsApp üzenetváltás történt. A lokális jogalkotásban 234 határozat és 20 önkormányzati rendelet született, többek között a parkolással, a szociális támogatási rendszerrel kapcsolatban, vagy a szigorúbb szabályok között a közterületi maszkviselés, a kutyasétáltatás vagy a szociális távolságtartás tekintetében. A közterület-felügyelet 1123 alkalommal figyelmeztette a lakosokat a szabályok betartására, a rendőrség 6 esetben indított eljárást, 3 esetben bírságolt – a számok mindenképpen a fehérváriak együttműködését jelzik. A 76 polgármesteri lakossági tájékoztatót napról napra átlagosan 47 ezren olvasták, illetve ebben az időszakban több mint 500 közleményt adott ki a Kommunikációs Iroda. Székesfehérváron 685 idős személy kért és kapott segítséget – több mint 90%-os maximális elégedettséggel –, 553 fő jelentkezett önkéntes munkára, 249 fő aktív önkéntest vontak be a segítő feladatok ellátásába. A jelentős önkormányzati felvállalások közül a tájékoztató kiemelte a mentősöknél a fertőtlenítő állomás létrehozását és a szálláshely-szolgáltatás biztosítását.

Az összefoglaló érintette a közösségvédelmi eljárásokat, a humán szolgáltatások szekcióját, a védőfelszereléseket jelentő és egyéb adományokat, a szociális és kulturális, illetve a nevelési, oktatási intézmények működését, tevékenységét.

A tanácskozáson a polgármester kiemelte a vírushelyzetből adódó súlyos gazdasági következményeket, ami a számokat tekintve azt is magában foglalja, hogy várhatóan 6-7 milliárd forinttal kevesebb iparűzési adót fognak befizetni a vállalatok. Megosztotta a résztvevőkkel tapasztalatait a közoktatás online lebonyolításának pozitívumairól, és az önkormányzat szerepéről a lakosság tájékoztatásában. Dr. Cser-Palkovics András kifejezte, hogy továbbra is várja a témához kapcsolódó észrevételeket és javaslatokat.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >