Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Töretlenül a székesfehérváriak egészségéért!
Töretlenül a székesfehérváriak egészségéért! Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2020. július 24.
A koronavírus-járvány első hulláma alatt és után is folyamatosan a fehérváriak egészségéért dolgozik a Székesfehérvári Egészségfejlesztési Iroda. Dr. Keresztury Lászlóné, az EFI szakmai vezetője elmondta, hogy a jelenlegi helyzetben több programjukat online formában tartják még, de szeptembertől újra szerveznek majd lakossági és városrészi szűrőnapokat, és folytatják az iskolai felvilágosító előadások sorát is.

 

 

A Székesfehérvári Egészségfejlesztési Irodát országos hálózat részeként alapították meg 2018-ban azért, hogy a népegészségügyi szervezetrendszeren belül új szolgáltatásokat lásson el a városban. Az iroda elsődleges célja, hogy összehangolja az alapellátást, a népegészségügyet, az országos szűrőprogramokat, és az egészségfejlesztést helyi színtereken végezze, a helyi igényeknek és sajátosságoknak megfelelően. Ezen kívül az EFI szoros kapcsolatot ápol az egészségfejlesztési programok célcsoportjaiba tartozókkal: a háziorvosi, a járó- illetve fekvőbeteg ellátást követően mentálhigiénés, életmódváltó és szűrőprogramokba vonja be az erre szorulókat, vagy a saját elhatározásból jelentkezőket, és nyomon is követi a részvételüket.

Ezek a célok nem változtak a koronavírus-járvány első hulláma alatt és után sem: Dr. Keresztury Lászlóné az iroda tevékenységéről úgy fogalmazott: „Mi szeretjük egyben kezelni a családokat, éppen ezért lényeges kérdés a szexuális és reproduktív egészség, amelyet számos programmal támogatunk, legyen az szülésre felkészítő tanfolyam, baba-mama klub, vagy éppen a felvilágosítási órák szervezése és az oltóprogramokban való közreműködés. Rendszeresen női és férfi szűrőnapokat rendezünk, kimondottan azért, hogy mindkét nem számára elérhetőek legyenek a vizsgálatok, hiszen, ha a szexuális úton terjedő betegségekről beszélünk, abban mind a két fél érintett lehet.”

„Nem győzöm hangsúlyozni, hogy nem lehet elég korán elkezdeni a gyerekek szexuális felvilágosítását! Éppen ezért az EFI rendszeresen tart előadásokat a járási iskolákban, egészen 10 éves kortól. A szexuális életre való nevelési programunk tartalmaz anatómiai ismereteket, beszélünk a gyerekeknek a védekezésről, illetve nemi betegségekről.” – mondta az EFI szakmai vezetője, aki hangsúlyozta, hogy a szexuális felvilágosítás nyomán nem titkolt céljuk, hogy támogassák a fiatalok HPV elleni átoltottságát is.

Dr. Keresztury Lászlóné elmondta, hogy a járványhelyzet az iroda számára is tartogatott kihívásokat, több programjukat kényszerültek lemondani, vagy átszervezni, az online térben megtartani. Most, ha a vírus második hulláma nem szól közbe, akkor a tanév szeptemberi kezdetével a felvilágosító program is tovább folytatódik majd, valamint újra útjára indítják a minden évben szokásos és sokak által látogatott lakossági, illetve városrészi szűrőprogram-sorozatot. Ezeken az egészségnapokon a résztvevőknek lehetőségük nyílik különféle alapvizsgálatok elvégeztetésére, úgy, mint az általános állapotfelmérés, a testsúly- és haskörfogat mérés, a testzsírszázalék és testtömeg-index számítás, a vércukor- és koleszterinmérés, a kardiológiai vizsgálat és bőrgyógyászat, illetve a melanomaszűrés. „Próbáljuk majd a tavasszal elmaradt programjainkat is pótolni, és remélhetőleg lesz szív- és érrendszeri szűrővizsgálatunk, valamint készülünk a novemberi férfi szűrőnapra. Addig pedig kollégáim minden héten foglalkozásokat tartanak a városi Napraforgó táborban, ezen kívül szervezünk Nordic Walking tanfolyamot, zajlik a gyógytorna tanácsadásunk, valamint online formában továbbra is tartunk mentális és dietetikai tanácsadásokat, illetve jógaórát is.”

Az EFI rendszeres programjairól további információ az iroda Facebook-oldalán olvasható.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >