Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow 1983: a "napfény regi" kiteljesedése
1983: a "napfény regi" kiteljesedése Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2020. július 27.
1983 igazán különleges év volt a globális popzene - ezen belül a disco irányzat - tekintetében. Ebben az esztendőben számtalan máig ikonikus név került elő a semmiből, ugyancsak számolatlan sikert termelve az utókornak is. Visszatekintésünk főszereplője ezúttal a '83-as év hivatalos német slágerlistájának július 16-i állása.

 

 

Ezen a héten lépett a csúcsra a korszak egyik nagy felfedezettje, a dán Laid Back együttes első számú sikerbombája, a Sunshine Reggae, a nálunk is futótűzként terjedő, dupla platinalemez státuszt elérő napfény reggae.


 

Nehéz elképzelni, hogy akkoriban, amikor mifelénk tulajdonképpen egyetlen rádióállomás, a Petőfi játszott könnyűzenét, ezen kívül pedig kizárólag a Diszkó Klubok voltak hivatottak terjeszteni az új slágereket -na, meg vasárnaponként kb. 10 perc bruttó időben Juhász Előd a tv-s zenebutikban-, akkor is sikerült "csapból folyós" zenékkel találkoznunk. Pedig így volt!

A "napfény regit" is játszotta a Petőfi, nyomták a DJ-k hétvégenként ahogy csak belefért, hetek alatt máris dalolta a fél ország, s platinamértékben fogytak a Laid Back első albumának hanghordozói, elsősorban a jó kis kazetták, amik által aztán a hazai strandokon nyáron 35 fokban ezernyi hordozható magnóból üvöltött szalagkopásig az új világsláger, majd a többi LB klasszikus, a Liftes fiú (Elevator Boy) és másik nagy "numberóne", a High Society Girl (akkoriban fordítva: Lány a felső tízezerből).

De ne ragadjunk le ennyire a listavezetőnél, ugyanis a TOP 10-ben 83 nyarán a második helyen a nem kevésbé népszerű Man Without Hats "Safety Dance" című produkciója állt, a harmadikon a nálunk is imádott olasz banda, a Righeira és a "Vamos a la playa", a negyediken a Flashdance-klasszikus "What A Feeling" Irene Cara előadásban, az ötödiken pedig a kanadai-francia közkedvenc,a  Trans-X és a "Living On Video"!

Óriási volt a felhozatal hátrébb is a 6-tól a 10. helyig. Sorrendben: Mike Oldfield: "Moonlight Shadow", Ryan Paris: "Dolce Vita", Rose Laurens: "Africa", Gazebo: "I Like Chopin", valamint DÖF és a "Codo". Nem vicceltem! Páratlan év páratlan nyara volt az 1983-as.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >