Kezdőlap
160 éves a Fehérvár-Komárom vasútvonal Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2020. július 28.
A Székesfehérvár – Komárom közötti vasútvonal megnyitásának 160 éves évfordulóját ünnepelték tegnap a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban. A jubileum előtt a VOKE kiállítással tiszteleg: az augusztus 19-ig látogatható kiállításon egyedülálló tárgyakkal és tablókkal mutatják be az Észak-Dunántúlt átszelő vonal történetét.

 

 

A Székesfehérvár-Komárom-vasútvonal a MÁV 5-ös számú, nem villamosított, egyvágányú vasútvonala, amely az Észak-Dunántúlt átszelve Székesfehérvárt köti össze a magyar-szlovák határral. A vonal továbbhalad Komáromból Esztergomba. A vonalat a Déli Vasút építette és üzemeltette egészen az első világháború utánig. A 82 kilométer hosszú pálya volt az építtető első vonala, amelyen 1975-ig gőzmozdonyok közlekedtek. A nyomvonal Székesfehérvárról Mohán, Fehérvárcsurgón, Bodajkon, Csókakőn és Móron át haladt Bakonysárkány, Kisbér, Ászár, Tárkány, Csémpuszta irányába, egészen Komáromig.

Emlék részvény, beszállókártya és tőlap is járt tegnap  VOKE-ban, ahol a vasútvonal forgalomba helyezésének 160 éves évfordulója alkalmából rendezett kiállítás ünnepélyes megnyitóján Nádi Ferenc köszöntötte a résztvevőket. A Székesfehérvári Forgalmi Csomóponti Főnökség vezetője köszöntőjében a vonal történetére emlékezett vissza, mint mondta egy gazdasági szükségszerűség adta az építés indokát:

Egészen egyszerűen el kellett szállítani az árut Triesztbe a kikötőbe, amely feladatot egészen a monarchia végéig teljesített a pálya. Később a szén kitermelésben volt nagy szerepe, amelyet a háború után is megtartott, sőt ma is száz ember dolgozik ezen a vonalon.”

A hajdani vasutas életről Hortobágyi Frigyes és Nehéz György beszéltek a résztvevőknek, valamit Haraszti Gábor, a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület elnöke köszönte meg a tárlatra készült, egyedülálló, gazdag információ-, kép- és ereklye-összeállítást a gyűjtőknek. A megnyitón közreműködött Szalay Csilla és Rechner Csaba, valamint a gyűjtemény gazdagságához a MÁV Fotókör tagjai is hozzájárultak.

 

A tárlat augusztus 19-ig ingyenesen látogatható a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >