Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Tudtad, hogy az ölelés immunerősítő? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2020. július 31.
Tudtad, hogy az ölelés stresszoldó, erősíti a szívet, ránctalanít, enyhíti a depressziót, csökkenti a magány érzését, fájdalomcsillapító, immunerősítő, s boldogabbá tesz?

 

 

A COVID-os időszakban sokan megtapasztalhatták, hogy mennyire tud hiányozni az ölelés. Kénytelenek voltunk nélkülözni a távolban élő szeretteink fizikai közelségét. Az unokák csak az utcáról nézhettek fel az ablakokban, erkélyekről integető nagyszülőkre, akik végtelenül szomorúak voltak attól, hogy nem érinthették meg őket.

múltkor szó volt arról, hogy a kisgyermeknek elemi léte az ölelés, a testi érintés. A testi érintkezés hatására az édesanyában oxitocin termelődik, mely segíti a tejtermelést, megnyugtatja az anyukát – és a kisgyermekre is hasonlóképpen hat. Ahogy nőnek fel a gyermekek, úgy változik meg az igényük az öleléssel kapcsolatban. A kamaszok egy időre eltávolodnak a szüleiktől, nem engedik, hogy megöleljék őket. 

 

 

Ez egy természetes serdülőkori személyiség fejlődési folyamat része. Kicsit hátra kell húzódniuk ahhoz, hogy önálló személyiséggé váljanak. A leválás minden területet érinti – így a fizikálisat is. Aztán, amikor kialakul az egyéni személyiségük, akkor újra „visszatérnek”, s átölelnek, mintha ez mindig is így lett volna.

Az ölelés élményére felnőttkorban meg kell érni, fel kell hozzá nőni - lelkileg.” – tudtam meg Háry Ildikótól – „Ha egy számunkra kedves személy megölel minket és nekünk az inkább kínos, mint kellemes, akkor még nem vagyunk készek rá. Viszont, ha felnövünk az ölelés művészetéhez, akkor a saját bőrünkön tapasztalhatjuk meg, hogy hihetetlen dolgokra képes.”

Hogy mire is?

 

 - elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2020/07/28/tudtad-hogy-az-oleles-immunerosito/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >