Kezdőlap arrow Kultúra arrow Egyedülálló élmény a Csók Képtárban
Egyedülálló élmény a Csók Képtárban Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2020. augusztus 05.
A Napraforgó Város Napközis Táborban vakációzó gyerekeknek tartottak játékos, ismeretterjesztő foglalkozást A kagán lovasa – avagy egy avar páncélos lovas életre keltése című kiállításon. A páratlan leletanyagon alapuló tárlatot több mint harminc fehérvári általános iskolás láthatta tegnap. A nagyközönség számára október 31-ig tart nyitva a kiállítás a hét minden napján, csoportok esetében ajánlott az előzetes bejelentkezés.

 

 

Két csoportban érkeztek táborozó gyerekek kedden délelőtt a Csók István Képtárba, hogy láthassák a színvonalas, élvezetes és ismeretanyagban gazdag kiállítást. A foglalkozásokat Fiedler Zsuzsanna és Haraszti Zsigmond, a Szent István Király Múzeum munkatársai vezették.

A gyerekek játékos módon szereztek információkat az avarok eredetéről, életmódjáról, harcmodoráról és öltözködéséről. Kíváncsian hallgatták a múzeumpedagógusok kérdésekkel tarkított előadásait Kerény, az avar kori harcos sírjának felfedezéséről, feltárásáról. Megtudhatták, ki is volt ő valójában, mennyi idős lehetett, hogyan nézhetett ki, milyen életmódot folytatott, mivel táplálkozott, milyen szerepe volt a társadalomban és miről árulkodik a koponyáján felfedezett, különleges fejsérülés. Különösen érdekes volt a gyerekek számára, hogy miként lehet rekonstruálni egy emberi arcot a csontleletek alapján. A gyerekek kézbe vehették a harci felszerelések másolatait, hogy látható, hallható, sőt, tapintható élményekkel is gazdagodjanak.

A kagán lovasa kiállítást másfél héttel ezelőtti megnyitása óta több mint 800-an látták eddig, a tárlat október 31-ig, hétfőtől péntekig, illetve vasárnap 10-től 18 óráig, míg szombatonként 9 és 18 óra között tart nyitva a Csók Képtárban. A felnőtt belépő 700 forint, a nyugdíjasok, a diákok és a székesfehérvári lakcímkártyával rendelkezők jegye 350 forintba kerül, illetve van kedvezményes családi és csoportos belépő is. Csoportos látogatás esetén a szervezők előzetes jelentkezést kérnek a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges e-mail címen.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >