Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A köhögés is az allergia tünete?
A köhögés is az allergia tünete? Nyomtatás E-mail
Írta: PatikaMagazin   
2020. augusztus 07.
Ne vegyük félvállról, ha a szénanáthás tünetek mellett köhögés is jelentkezik! Ez akár a légúti allergia mellett kialakult asztma miatt is lehet.

 

 

 

 

 

 Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus elmondta, mit tegyünk ilyen esetben.

 

A légúti allergia kevésbé okoz köhögést

 

A szénanátha jellegzetes tünete a tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szem- és orrviszketés. Előfordulhat viszkető érzés a torokban, amit a betegek a torok köszörülésével, esetleg enyhe köhécseléssel próbálnak enyhíteni, de a gyakori, akár rohamokban jelentkező köhögés a szénanáthára nem jellemző. Ilyen esetben más okot kell keresni a háttérben, ez pedig gyakran az asztma.

 

Allergiás asztma

 

Az asztma tünetei rosszabbodhatnak bizonyos kiváltó ingerek, ún. triggerek hatására. Allergiás asztma esetén ilyen trigger lehet a háziállatok szőre, a poratka, penészgomba vagy a pollen, vagyis annak a növénynek a virágpora, amire a beteg allergiás. Ha az allergén a légutakba jut, nemcsak a már ismert szénanáthás tünetek, hanem asztmás panaszai is jelentkezni fognak. Ilyen esetben tehát mindkét betegséget – az allergiát és az asztmát is – kezelni kell. 

Nem csak a köhögés jelzi az asztmát

 

A felnőtt asztmás betegek 60-70 százalékánál mutatható ki allergia is, az allergiás asztma előfordulása tehát nem ritka. Ha valaki diagnosztizált allergiás, de az utóbbi időben egyre többször tapasztal szokatlan rosszulléteket – jellemzően köhögés, sípoló légzés, mellkasi szorító érzés és nehézlégzés formájában -, akkor mindenképp vizsgáltassa ki magát – tanácsolja dr. Tárnok Ildikó. A tünetek kikérdezése mellett a tüdő fizikális vizsgálata és légzésfunkciós vizsgálat segít az asztma diagnózis megállapításában.

 

Hogyan kezelhető az allergiás asztma?

 

A kezelőorvos által felírt inhalációs szteroidok és hörgőtágítók, valamint  allergia ellenes orrspray-k, tabletták segítségével, tehát az asztma és az allergia együttes kezelésével javulás érhető el, és a köhögés is megszüntethető.

 

Mi állhat még a háttérben?

 

Az elhúzódó köhögést az asztma mellett több más betegség is okozhatja. Lehet reflux tünete, okozhatja hátsó garatfali csorgás (ennek hátterében gyakran krónikus orrmelléküreg-gyulladás áll), de a nehézlégzéssel, fulladással társuló köhögés akár COPD-t vagy daganatos elváltozást is jelezhet. Éppen ezért fontos, hogy ha a köhögés 2-3 hétnél tovább tart, forduljunk orvoshoz!

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >