Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Tiszteletadás a Repülő és Ejtőernyős Emlékműnél
Tiszteletadás a Repülő és Ejtőernyős Emlékműnél Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Illdikó   
2020. augusztus 10.
Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak a Vásárhelyi úti Repülős és Ejtőernyős emlékműnél a második világháború után újjászervezett 62. Önálló Ejtőernyős zászlóalj tiszteletére. Dr. Boda József nyá. vezérőrnagy ünnepi beszédében külön köszöntötte a 90 esztendős Juhász József repülős ezredest, a megemlékezések kezdeményezőjét, és köszönetet mondott a megyei egyesületnek a hagyományok folytatásáért.

 

 

Minden évben koszorúzással tiszteleg a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Fejér Megyei Egyesülete a második világháború után újjászervezett 62. Önálló Ejtőernyős Zászlóalj alakulatának az emléke előtt. A Vásárhelyi úti Repülős és Ejtőernyős emlékműnél az 1951-1954 között ismertté vált, a magyar katonai és sportejtőernyőzés fejlődésében és eredményeiben fontos szerepet játszó katonákra emlékeztek.

Dr. Boda József
nyugállományú vezérőrnagy a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége nevében köszönetet mondott a székesfehérvári egyesületnek a hagyomány folytatásáért. Ünnepi beszédében külön köszöntötte a 90 esztendős Juhász József nyugállományú repülős ezredest, a zászlóalj még egyetlen élő tisztjét, aki annakidején a megemlékezéseket kezdeményezte. Felidézte, hogy 1952-ben kezdte meg a zászlóalj a lövész- és ejtőernyős kiképzést, a magyar ejtőernyőzés történetének legnagyobb hadgyakorlatára készülve. Az őszi hadsereggyakorlat minden idők legnagyobb nagyságrendű ejtőernyős bevetése volt, azonban történt baleset, kényszerugrás és haláleset is. A zászlóalj 1954 őszén szűnt meg, majd hat év után indult újra az ejtőernyős kiképzés. A később szervezett találkozókból alakult meg a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége.

Az emlékműnél a város nevében Viza Attila közbiztonsági tanácsnok helyezett el koszorút.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >