Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow A vállalati felvásárlások jelenthetik a válságból való kilábalás kulcsát
A vállalati felvásárlások jelenthetik a válságból való kilábalás kulcsát Nyomtatás E-mail
Írta: Hegedüs Bertalan   
2020. augusztus 18.
Látványos megtérülésre számíthatnak a gazdasági krízisre gyors portfólió-felülvizsgálattal reagáló vállalkozások - mutat rá az EY nemzetközi tanulmánya. A globális válságból való kilábalás során a tőkebefektetések kulcsfontosságúvá válnak a cégek átalakulása és jövőbeni növekedése szempontjából.

 

 

Világszinten érzékelhető lassulás figyelhető meg a vállalati tranzakciós piacokon az egészségügyi vészhelyzet következtében. A szervezetek jelenleg az egészségügyi veszélyhelyzet közvetlen hatásaink kezelésével és likviditásuk megőrzésével vannak elfoglalva, ami természetes reakció a jelenlegi időszakban. Az EY elemzése szerint azok a vállalatok, amelyek egy krízis után mernek merész stratégiai befektetésekbe kezdeni, hosszú távon jelentős nyereségre tehetnek szert.

A 2008-2010-es világgazdasági válság kihívásaira szinte azonnal portfolió-átalakítással válaszoló társaságok teljes részvénytulajdonosi hozama (TSR) egy évtized alatt 25 százalékponttal lett magasabb, mint a tevékenységeiket változatlanul hagyó vállalatok esetében - világít rá a tanulmány. Azok az üzleti szereplők, amelyek a visszaesés után közvetlenül fektettek be, két- vagy háromszoros megtérülést könyvelhettek el az óvatosabb versenytársaikhoz képest.

"A legjobb helyzetben most azok a vállalatok vannak, akik olyan pénzügyi tartalékokkal érkeztek meg a válságba, hogy az egészségügyi veszélyhelyzet kezelésével párhuzamosan szinte azonnal portfólió-tisztitással vagy felvárlással is tudtak reagálni" - mondta Nagy Ferenc, az EY Stratégiai és Tranzakciós Tanácsadás üzletágának szakértője. "Ahhoz, hogy a nehezebb helyzetben lévő szervezetek is újra növekedhessenek, fontos, hogy a gazdasági lassulást követő fellendülés során a cégek minél hamarabb mérlegeljék az akvizíciók lehetőségét. Ezek a tranzakciók lehetővé teszik ugyanis a döntéshozók számára, hogy újraértelmezzék a társaságuk tevékenységét a hosszú távú, eredményes működés biztosítása érdekében" - tette hozzá a szakember.

Az egészségügyi szektorban a tranzakciókat várhatóan a nagyvállalatok innovatív felvásárlásai fogják hajtani, amelyek elsősorban sejt- és génterápiával foglalkozó cégeket céloznak majd.  A média és telekommunikációs piacon a digitális szórakoztatóipari beruházások lesznek gyakoriak. A kiskereskedelmi és ipari területen a pénzügyi mérleg javítása és likviditás növelése adhat lendületet az értékesítéseknek. Mindeközben az autóiparban az olyan, már folyamatban lévő trendek, mint az elektromos járművek elterjedése ösztönzi az ügyleteket.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >