Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Megpróbáltatások után: városfejlődés / Demeter Zsófia új könyve
Megpróbáltatások után: városfejlődés / Demeter Zsófia új könyve Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2020. augusztus 17.
A Székesfehérvári Királyi Napok keretében mutatták be dr. Demeter Zsófia történész Megpróbáltatások után: városfejlődés című új könyvét. A Székesfehérvár anno… sorozat negyedik kötete hiánypótló, unikális könyv, hiszen a második világháború és a rendszerváltozás közötti periódusról korábban nem születtek összefoglaló várostörténeti írásművek. A szerző munkáját és a kötetet dr. Cser-Palkovics András polgármester és dr. Czetz Balázs megyei levéltárigazgató méltatta a Városháza Dísztermében rendezett bemutatón.

 

 

A Székesfehérvár Anno… várostörténeti könyvsorozat eddigi köteteit - Pillanatképek egy város életéből, Örvendezz, királyi város!, A derék város – méltó módon követi a negyedik, Megpróbáltatások után: városfejlődés című kiadvány. Dr. Demeter Zsófia a tőle megszokott igényességgel, részletességgel tárja az olvasó elé az 1944 és 1988 közötti időszakot.

A háromosztatú könyv bevezető tanulmányaiban olvashatunk többek között a háború és a megtorlás éveiről, a város újjáépítéséről, az 1956-os fehérvári történésekről, az iskolákról, a Kádár-rendszerről éppúgy, mint a város építéséről, nagyüzemeiről, mezőgazdaságól, repülőéletéről, valamint zenei és kulturális életéről. A kiadvány törzsanyagát a rendkívül nagy számú fotó adja, majd a könyv legizgalmasabb fejezeteként személyes hangvételű visszaemlékezések tárják fel a korszak eseményeit, mikrotörténeti részletességgel.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntő beszédében elmondta, hogy néhány hónappal ezelőtt, a járvány miatti rendkívüli időszakban bizonytalan volt, hogy mikor tudják bemutatni a könyvet, így örvendetes, hogy ez a lehetőség végre megadatott. Úgy fogalmazott: „Aki ezt a könyvet a kezébe veszi, biztosan megerősít engem abban, hogy különösen izgalmasra, érdekesre sikerült. Olyan időszakokról szól, amelyekhez sokunknak van családi vagy közvetlen kötődése... Itt vagyunk egy nappal a Királyi Napok megnyitója, és néhány órával az Osszárium megnyitása után, egy egészen más időszakban. Így épülnek egymásra a Székesfehérvár anno… sorozat kötetei is, és így érthető meg egy város története is. A könyv bemutatja, hogy milyen módon lehetett felépíteni újra ezt a várost, hogyan lehetett a háború utáni időben sok mindent megalkotni, ami már nagyon szoros összefüggésben van azokkal az évtizedekkel, melyeket mi élünk Székesfehérváron.”

A könyvet dr. Czetz Balázs, a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltárának igazgatója mutatta be a közönségnek. Elmondta, hogy súlyos kötetet tartunk a kezünkben, a fizikai tömegét és a tartalmát tekintve is, hiszen a jelenkori történetírás nagyon nehéz szakma az objektivitás hiányosságai, illetve a forrásbőség okán. „Ez a kötet nyilvánvalóan terjedelmi korlátokkal bír, nem azt ígéri nekünk, hogy Székesfehérvár történetét 1944 és 1988 között teljes részletességgel bemutatja. De egy nagyon izgalmas időszaknak nagyon izgalmas területéről beszél, érthetően nem a teljesség igényével.” Dr. Czetz Balázs unikálisnak nevezte a könyvet, és ajánlotta minden érdeklődőnek – kiváltképp a fiataloknak –, hogy vegyék kézükbe, olvassák, nézzék és tegyék magukévá!

Dr. Demeter Zsófia, Székesfehérvár Díszpolgára a bemutatón a könyv születésének történetét elevenítette fel. Elmondta, hogy 1990-ben jelent meg a Székesfehérvár anno… sorozat első kötete. Majd megerősítette:  kihúzhatjuk magunkat, hogy eljutottunk a negyedik kiadványig, hiszen több város hasonló könyvei már a második résszel befejeződtek. „Ez egy nagyon nagy dolog, hiszen a város akarata, támogatása nélkül nem történhetett volna így.”
A szerző méltatta Székesfehérvárt, a Közgyűlést, valamint azokat a közgyűjteményeket és személyeket, akik támogatták, segítették, biztatták őt a munkájában. „Minden az Önök kezében van, és Önöknek kell megítélniük azt, hogy mennyire szól ez a könyv hozzánk, fehérváriakhoz. Ez volt a szándékom, és örülök annak, ha kézbe veszik ezt a könyvet!” – zárta gondolatait a szerző.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >