Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Vidi: csúcson a döntetlengyár...
Vidi: csúcson a döntetlengyár... Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2020. augusztus 24.
A labdarúgó NB I (OTP Bank Liga) idei szezonjának első körében a MOL Fehérvár FC és a Paks játékosai is csalódottan jöhettek le a pályáról. Előbbi 3-2-es vezetése után hagyott ott 2 pontot Zalaegerszegen, utóbbi pedig saját új stadionjának avatóján kapott ki az Újpesttől.

 

 

Ez a két gárda csapott össze a Sóstón szombat este, s ezen találkozójuk után sem lehet boldog egyik sem. Az 1-1-es végeredmény egyértelműen a Paksnak jó eredmény, ám, ha azt nézzük, hogy csak a 92. percben egyenlített a Vidi, már kevésbé. A hazaiak tekintetében pedig a két meccsen elhullajtott 4 pont nagyon sokba kerülhet a végelszámolásnál. Az "atomvárosiak" találatát Szélpál, a piros-kékekét Hodzic szerezte.

 
A találkozó egészét nézve a MOL Fehérvár sokkal többet próbálkozott, sokkal több helyzete is volt, de a focija lassú, körülményes, könnyen olvasható, sok felesleges passzal, tili-tolival, hátul pedig egy nagyon szeszélyes, gyakran ingatag védelemmel "súlyosbítva", ezért aztán a nem túl acélos, a jótól messze lévő Paks is képes volt megtréfálni. Ki kell mondani, le kell írni: hiába menesztették tavaly ősszel Marko Nikolicsot, hiába váltotta őt Joan Carrillo, a katalánt pedig nyáron Márton Gábor, jottányit sem javult minőségben a Vidi játéka, továbbra is ugyanazok a hibák jellemzőek rá, mint a szerb ex tréner kirúgásakor.
 
Az igazolások nem rosszak, de egyikük sem jelent olyan minőséget, amire csettinteni lehetne. Zivzivadze derék, hajtós támadó, de semmivel sem veszélyesebb, mint Futács vagy Milanov, akiket kiraktak a keretből érkezése után. Sőt, gyakorlatilag hónapok óta nem szerez gólt, márpedig egy csatárt ez minősít, nem más. Evandro szintén jó kis spíler, benne van a gól, de ő sem olyan kaliberű csatár, aki jelentősen segítene a Vidi helyzetkihasználási problémáján. Neki is kell több ziccer egy gólhoz. Ma lőtt kapufát, kihagyva egy ajtó-ablak helyzetet, volt még másik két lehetősége, de azokkal sem tudott élni.
 
Márton Gábort sem igazán lehet "megfejteni", milyen józan megfontolás alapján találta azt ki, hogy a tavasszal több meccsen nagyon jól működő Petrjak-Nikolics duót nem játszatja együtt. Amikor Nikolics a pályán van, nincs ott Petrjak, majd amikor már lecseréli a szerb-magyar gólvágót, utána áll be Petrjak, miközben az a Hodzic folyamatosan játszik, aki néha saját magát is kicselezi, a saját lábában képes elesni, körülményes, helyzetpazarlásban élen jár. Az rendben van, hogy most a hosszabbításban éppen ő talált be, többedik lehetőségét kihasználva, de összességében inkább kerékkötője a Vidinek, mintsem előre lendítője. Hasonlóan bonyolult, körülményes Houri, aki lehet, hogy a fülén is tud bűvészkedni a labdával, nem ad lendületet a fehérvári gárdának.
 
Ez a Vidi így is - egyelőre - simán bajnokesélyes, egy újabb ezüstéremre minimum jó lesz. Igen ám, de a Sóstón már ezek a második helyek nem tartoznak a siker kategóriába, két év után egyértelműen a bajnoki cím visszahódítása a cél. Ehhez azonban minőségi javulás kell, egy gyorsabb, élesebb, a győzelmet sokkal jobban akaró és ennek megfelelően koncentráló társaság. Mert ez mostani alakulat nem az, csak időnként focizik az igényeknek megfelelően, ez pedig kevés. Ahogy mondani szokás, s ez esetben igaz is: sok jó játékos nem jelent automatikusan jó csapatot. Ezt illenék észrevenniük a felelős vezetőknek és érdemben - amíg még lehet - tovább mélyíteni a keretet, igazolni nyerő típusú, mentálisan és fizikailag is megfelelő állapotban lévő játékosokat.
 
A számok nem hazudnak: Márton Gáborral a Vidi eddig nyolc mérkőzést játszott, s hat (!!!) döntetlen mellett 1-1 győzelme és  veresége van. Ezt a semmit mondó, semmire sem jó "döntetlengyárat" csak a felvázolt változásokkal számolhatja fel a MOL Fehérvár FC, ellenkező esetben már most lemondhat az újabb bajnoki címről. Nem vagyok látnok, sem világmegváltó szakember, de a leírtak megállapításához nem is kell annak lenni. Mindenesetre, időben szóltam...
 
Az előttünk álló héten lehet javítani a "hármas alá" bizonyítványon, hiszen előbb csütörtökön (augusztus 27.) 18.30-kor az EL-ben az ír Bohemian FC ellen hazai pályán, de nézők nélkül, majd vasárnap 17.45-kor a bajnokságban - már nézők előtt - az újonc Budafok otthonában lép pályára a kötelező győzelem terhével. Hja, igen: egy bajnoki címre és EL-csoportkörre áhítozó csapatnak ez nem lehet teher, hanem inkább a papírforma beváltása.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >