Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Gulyás Dénes szerint a hitnek mindent át kell fonnia az életünkben Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. március 18.

Image„Választhatunk, hogy egyenes háttal élünk-e vagy sem. A gerinces létet viszont Isten nélkül nem tudjuk megvalósítani. Az Ő segítsége nélkül nincsen elég erőnk ahhoz, hogy legyőzzük a Gonoszt.” – hallottam Gulyás Dénestől nemrég, amikor egy Csákváron megrendezett jótékonysági esten találkoztam vele. Most pedig Székesfehérvárra látogatott a Fidesz Székesfehérvári Szervezetének meghívásának eleget téve. S mivel legutóbb oly’ nagy hatást tett rám, ismét elbeszélgettem vele a hitéről és a márciusi ünnepség összefonódásáról.

„Mire van manapság a leginkább szükség?” – kezdte elmélkedését Gulyás Dénes – „Mi másról is beszélhetne az ember a bajban, mint a hitről? Arról, hogy az ember hinni tud abban, hogy jobbra fordul a saját és nemzetének sorsa. Hogy hinni tudunk abban, hogy rendet lehet csinálni, ami kiemeli az egyént és az országot a bajból.”

 

Image
.

Az országgyűlési képviselő, aki – nem mellesleg – népszerű operaénekes is úgy véli, csak hittel tudjuk elviselni a jelent és bizalommal tekinteni a jövőbe. S mondja ezt ő, aki egy olyan korban nőtt fel, amikor sokan nevelkedtek istenhit nélkül, a rendszer által megnyomorítva és elfojtva. Nem született vallásos környezetben, de azt mondja, hogy amikor az ember halad előre élete útján, folyamatosan történnek vele olyan dolgok, amelyek arra kényszerítik, hogy gondolkozni kezdjen a léten és Istenen.

Szent meggyőződése, hogy minden gondolkodó, érzékeny ember eljut élete delelőjén oda, hogy rájön arra, hogy – Márai Sándor szavaival élve – létezik a nagybetűs Értelem, aki a dolgokat rendezi. („Ezért tudok beszélni vele, hamis elképzelések nélkül, ahogyan a parányi értelem beszél a végső, a nagybetűs Értelemmel.” Márai Sándor) Ha nem hiszünk ebben, akkor az egyéni létünk is előbb-utóbb zátonyra fut – sőt, a Közösségé is!

 

Image
Fotó: Temesvári Márta

Gulyás Dénes szerint nem választható szét a márciusi ünnepségtől sem a hit. És nem szabad, hogy ez a tiszta hit a szeretet és az erkölcs után csak az ünnepek alatt tartson, aztán semmivé váljon! A hitnek mindent át kell fonnia az életünkben: és nemcsak az Istenhitnek, hanem az emberekbe, a kultúrába, az értékekbe, a felemelkedésbe vetett hitnek is.

És bízni kell benne, hogy Tóth Árpád szavai igazak: „Jön még ideje szebb zenéknek!”

 

Kapcsolódó cikkeink:

http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=2764&Itemid=1

 http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=575&Itemid=34

 

 
< Előző   Következő >