Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Egész évben látogatható a Cseszneki Vár!
Egész évben látogatható a Cseszneki Vár! Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2020. szeptember 01.
A Bakony hegységében elbújva, egy sziklaszirten láthatóak Csesznek várának festői kőfalai. A Vár egész évben nyitva van, s várja azokat, akik kíváncsiak erre a gyönyörű emlékre!

 

 

A VÁR TÖRTÉNETE

 

 

 

A Bakony hegységében elbújva, egy sziklaszirten láthatóak Csesznek várának festői kőfalai.

Ez az erődítményünk az 1241–42-es tatárjárás utáni nagy várépítési korszak szülötte. Az első várat a Bana nembeli Jakab báró, kardhordozómester emeltette egy védelemre kiválóan alkalmas sziklacsúcson. A XIV. század elején a Csák nemzetség vásárolta meg, tőlük cserével Anjou Károly király csatolta az uralkodói birtokokhoz a vadban bővelkedő területet. 1392-ben Luxemburgi Zsigmond a cseszneki várat az uradalmához tartozó harmincegy községgel együtt a Garai főnemesi famíliának adta át, azok délvidéki birtokaiért. A régi krónikákból egy megdöbbentő családi botrányról értesülhetünk, miszerint a Garai bárói család azzal vádolta meg Hedvig mazóviai hercegnőt, hogy 1429-ben megmérgezte férjét Garai Jánost, akinek még életében házasságtörő módon együtt élt az unokatestvérével, Szécsényi Miklós főnemessel. A főbenjáró ügyben maga Zsigmond király ült törvényt, aki Hedvig hercegnőt vagyonelkobzással és életfogytiglani fogsággal büntette. A XVI. század közepére a hódító törökök benyomultak a Dunántúlra, ahol Csesznek - Wathay Lőrinc várkapitány vezetésével - végvárként védelmezte az országot. Életét egy tragikus baleset oltotta ki, 1573-ban bortól ittasan örömében egy régi puskaporral töltött ágyút akart elsütni, amit a mellette álló pattantyús vonakodott megtenni. Lőrinc kapitány a fáklyát kezéből kikapva, meggyújtotta a kanócot, mire a löveg hatalmas robajjal szétrobbant, megölve mindkettőjüket. A háborús idők elmúltával szerepe megváltozott, a zordon kővárat, egy kényelmes lakhatást biztosító barokk kastéllyá alakították át az Esterházy hercegi család tagjai.

Korabeli források szerint 1780-ban elköltözött a főúri család, de még szolgaszemélyzet használta a helyiségeket, melyeket egy harminc esztendővel későbbi földrengés, majd tűzvész tett végképp lakhatatlanná. Az 1970-es évek óta vallatják romjait a régészek, egyúttal helyreállítási munkákat végezve a csodálatos tájban emelkedő cseszneki váron.

 

 

A VÁR EGÉSZ ÉVBEN MINDEN NAP LÁTOGATHATÓ!


Hétköznap:
kapunyitás: 10 órakor
kapuzárás: 19 órakor

Szombat, vasárnap, ünnepnap:

kapunyitás: 9 órakor
kapuzárás: 19 órakor

Belépőjegyek: diák, nyugdíjas 500.-Ft, felnőtt 700.-Ft
Belépőjegyüket -egyelőre- csak készpénzzel tudják megváltani!

 

Info: +36 70 217 4718
E-mail: info kukac csesznekivar pont hu

 Vár-vezetés -előzetes egyeztetéssel- igényelhető 5 000.- Ft áron, Gilicze Tamás (+36 30 631 9267) kollégánktól, aki a Vár-vezetésen kívül - grátisz - még a Kőmosó-szurdokba is leviszi a vendégeket, amely a Bakony-Balaton Geopark legészakibb bemutatóhelyszíne, ahol 2 barlang, és sok érdekes természeti képződmény, valamint Magyarország első via-ferrata-ja (vasalt mászó útja) is található! 

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >