Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Reich Károly csodaszép világa
Reich Károly csodaszép világa Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. március 19.

ImageReich Károly Kossuth-díjas, Munkácsy-díjas, Kiváló Művész alkotásaiból rendeznek kiállítást március 21-én (szombaton), 18 órakor az Öregehgyi Közösségi Házban. – kaptuk a hírt Borsos Miklóstól – A tárlatot a szervezők felnőtteknek és gyerekeknek is ajánlják – utóbbiaknak külön termet rendeznek be mese- és olvasósarokkal, hogy közelebb hozzák nekik Reich Károly csodaszép világát. A kiállításon a művész 22 eredeti alkotását mutatják be két teremben.

Borsos Miklós elmondta: A kiállításhoz gyerekfoglalkozások is kapcsolódnak a Terembura Kulturális Egyesület közreműködésével. Reich Károly alkotásaiból a külön gyermekek számára berendezett kiállítótérben izgalmas, színes grafikák várják a falakon, hogy felfedezzék őket, s vezető segítséggel figyeljék meg a könyvekből már jól ismert figurákat.

A Reich Károly által illusztrált gyermekirodalomból válogatva egy „mini könyvtár” áll a kicsik és nagyok rendelkezésére a kiállítóterem egyik sarkában, ami „mesekuckóként” is funkcionál. Megfelelő hangulatot teremt meseolvasásra és alkalmas helyszínné válik a mesék továbbgondolására, illetve gyermekfoglalkozások megtartására is.

A foglalkozás előtt legkésőbb három nappal egyeztetni kell a foglalkozás időpontját, a gyerekek korát és létszámát a 303-366-os telefonszámon, illetve a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges e-mail címen, Rosta Helgánál. A várható nagy érdeklődésre való tekintettel javasolják, hogy a csoportok minél előbb jelentkezzek be!

A kiállítást megnyitja: Podmaniczky Szilárd, író

Közreműködnek: Lendvai Tibor és Kovács László furulyán

Reich Károlyról:

Édesapja uradalmi bognár volt a Hunyady birtokon, Balatonszemesen. A Zrínyi utcában, a birtokból vett telken épített családi házat, amelyben Reich gyermekkorát töltötte leánytestvéreivel együtt. Reich Károly rajzolni már gyermekkorában nagyon szeretett mindenfélét, de legszívesebben állatokat. 1940-ben, 18 évesen elnyerte a Hangya Szövetkezet ösztöndíját, így felköltözhetett Budapestre, hogy az Iparművészeti Iskolában megkezdhesse grafikusi tanulmányait. (A Hangya Termelő, Értékesítő és Fogyasztási Szövetkezet 1948-ig kis vegyesboltokat működtetett az ország egész területén és szervezte a gazdák termékeinek összegyűjtését, értékesítését.)

1942-1948 között járt az Iparművészeti Főiskolára, 1944-ben ugyanis közbeszólt a háború, Reich Károlyt is behívták katonának és csak 1947-48-ban került vissza a főiskolára, ahol Konecsni György tanítványaként szerzett grafikusművészi diplomát. A Móra Könyvkiadó elődjétől, az Ifjúsági Könyvkiadótól kapta az első megbízást, hogy illusztrálja Petőfi Sándor: Anyám tyúkja című kis kötetét. Ezt ezután számtalan felkérés követte: 1988. januárjában bekövetkezett haláláig több mint 400, javarészt gyerekeknek szóló könyvet illusztrált. Művészete egyetlen korszak, akár rajzairól, akár könyvillusztrációiról van szó. A könyvillusztrációk mellett plakátokat és önálló grafikai alkotásokat is készített. Falképeket készített a Fóti Gyermekváros, a miskolci gyermekkórház és egy zalaegerszegi óvoda számára.

Minden művére természetesség, valamennyi élőlény bensőséges szeretete jellemző. Gyermekkorának természeti élményei egész életében meghatározták művészetét. Mélységes életszeretetéről vallanak fiatal lányokat, fiúkat és lovakat ábrázoló rajzai, amelyekre archaikus tisztaság és egyszerűség, tobzódó életderű jellemző. Művészegyéniségéről mesekönyv illusztrációi vallanak a leghitelesebben. Lírai telítettségű rajzai vagy a puszta körvonal szépségére vagy az élénk színek vidám kifejezőerejére építenek.

Munkásságát nagyon sok díjjal tüntették ki: a Kossuth-díj, a Kiváló művész cím mellett a Munkácsy-díjjal két alkalommal is jutalmazták. Megkapta a Fővárosi Tanács Művészeti Díját és SZOT-díjat (1979), „Gyermekekért” díjat (1985), valamint a Magyar Népköztársaság Művészeti Alapjának díját (1987). Jelentős művei: Pastorale (1973); Hitem szerint (1977); Móricz Zsigmond: Állatmesék (Bp., 1980); Hazafelé (1982-rajzciklusok); Ceruzarajzok (Békéscsaba, 1985); Arany László: Magyar népmesék (Bp., 1979). Fontosabb egyéni kiállításai: Bp.: Dürer Terem (1964), Műcsarnok (1972, 1978), Helikon Galéria (1973), Csók Galéria (1977), Vigadó Galéria (1981), Hatvani Galéria (1984), Budapest Galéria (1989); Miskolc, (1971); Szekszárd (1976); Sopron (1988).

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >