Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Székesfehérváron idén csak stagnálnak az ingatlanpiaci árak
Székesfehérváron idén csak stagnálnak az ingatlanpiaci árak Nyomtatás E-mail
Írta: Szász Tünde - Ingatlannet.hu   
2020. szeptember 02.
Nemrég az Ingatlannet.hu még a koronavírus ingatlanpiacra gyakorolt hatását boncolgatta, most a hatását elemzi az elmúlt fél éves statisztikája alapján. Sőt, a lakóingatlanokon felül azt is bemutatják, hogy Székesfehérvár albérletpiacán milyen változások mentek végbe az átlagárakban.

 

 

 

A fehérvári ingatlanárak mellett az albérletárak is stagnálnak

 

Székesfehérváron az ingatlanpiac mellett az albérletpiac sem volt túlságosan aktív idén – már ami az átlagos négyztméter árak mozgását illeti.

A lakóingatlanok tekintetében a családi házak és a panellakások átlagára nem változott érdemben 2020 januárja és júliusa között: a házak átlagára idén eddig végig 370 ezer Ft/m², a paneleké pedig 440 ezer Ft/m² volt. A Székesfehérváron megvásárolható lakások közül a téglaépítésűek átlagára változott a legtöbbet, bár ez sem mondható soknak, ugyanis a januári fél millió forintos átlag négyzetméter áruk júliusra csupán 540 ezer Ft/m²-re emelkedett.

Áttérve az albérletárakra, szintén csak stagnálás mutatható ki. Illetve a lakóingatlanokkal ellentétben ezen a piacon kismértékű csökkenést lehet felfedezni. Például egy 50 m² alapterületű lakás bérléséért 2020 első hónapjában 120 ezer forintot kellett fizetni havonta Székesfehérváron, míg a hetedik hónapban 110 ezer forint/hó volt a példában vett lakás átlag bérleti díja.

 

 

Nemcsak a fehérvári albérletpiac lassult le

 

Székesfehérváron kívül hazánkban még sok másik megye székhelyén stagnáltak, illetve indultak csökkenésnek az albérletárak. Ez a folyamat kifejezetten kedvez most az egyetemistáknak, akik bár örülnek az áresésnek, még nem lehetnek biztosak abban, hogy a következő tanév a megszokott menetrend szerint fog-e alakulni.

Szolnokon és Kecskeméten 5-10 százalékkal lettek alacsonyabbak az albérletek átlagárai idén, melynek eredményeképpen így júliusban egy szolnoki albérlet egyetlen négyzetméterét átlagosan 1500 forintos áron, a kecskemétieket pedig 2000 forintos áron lehetett kibérelni.

A legnagyobb ütemben Budapesten csökkentek a kiadásra kínált lakások átlagárai. A fővárosban ugyanis az év elején még 4300 forint volt egyetlen négyzetméter átlag bérleti díja, míg a nyár közepén már csak 3700 forint.

A stagnálók közé pedig olyan nagy egyetemi várost sorolhatunk, mint Szeged. A napfény városában 2020. január és július között 2000 forint körül alakult az albérletek négyzetméterekre bontott átlagára.

 

 

A legtöbben ingatlanra fordítják a babaváró hitelt

 

A babaváró kölcsön szabad felhasználású, tehát bármilyen célra el lehet költeni. Az OTP Bank jelentése szerint százból 31 házaspár ingatlan vásárlására, míg 28 meglévő otthona bővítésére, felújítására költötte a náluk felvett babaváró kölcsön összegét. A Portfolio elemzése is alátámasztja ezt az arányt, mely azt is kimutatta, hogy azok, akik nem ingatlanra fordítják a kölcsönt, leginkább befektetik, kiváltják a hitelüket, vagy autót vásárolnak belőle.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >