Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow A kormány nem segíti ki az építőipart a gödörből
A kormány nem segíti ki az építőipart a gödörből Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz   
2009. március 19.

Image"Amennyiben a kormány továbbra is késlekedik az építőipar helyzetének javításával, s nem kezeli érdemleges módon a Fidesz által kezdeményezett ötpárti indítványt, akkor mintegy 100 ezer munkahelyet tesz kockára." - szögezte le Bencsik János sajtótájékoztatóján. - "Az elmúlt hónapok azt bizonyítják, hogy a kormány alkalmatlan a válság kezelésére." - mutatott rá a politikus, hozzáfűzve: az elmúlt fél esztendőben semmi más nem történt, mint hogy beszéltek a válság súlyosságáról, de megoldásokat nem találtak arra, s minden egyes nap kritizálták a Fideszt, hogy miért nem oldja már meg a válságot.

Mindeközben az összeomlás szélére érkezett a hazai építőipar. Az az építőipar, mely alapvetően a magyar gazdaság húzóágazata, melyben 93 ezer vállalkozásban 300 ezer legális munkavállaló dolgozik - jelentette ki a fideszes képviselő. Ez azt jelenti, hogy a legális munkaerőpiac minden 11. munkavállalója az építőiparban dolgozik, ami így több mint 1 millió ember megélhetését biztosítja. A kormány nem segíti ki az építőipart a gödörből (Bencsik János)

Mindezek ellenére a kormány még semmit sem tett az iparág megsegítésére - jegyezte meg Bencsik János. Emlékeztetett arra: Orbán Viktor néhány hónappal ezelőtt találkozóra hívta a hazai építőipar képviselőit, ahol arra keresték a választ, hogy miként lehet a hazai építésügy helyzetét úgy rendezni, hogy azzal biztosítsák a megélhetést a zömében hazai kis-és középvállalkozások számára. A Fidesz ennek következtében kidolgozott és a parlament elé terjesztett egy javaslatcsomagot - tájékoztatott a képviselő. Ennek vitája elkezdődött, de a héten megakadt.

Ez is azt bizonyítja - fogalmazott -, hogy a kormány a füle botját sem mozdítja azért, hogy megmentse az építőipart. Az ellenzéki pártoknak nem az dolguk, hogy a kormány helyett cselekedjenek, azonban a Fidesz úgy látta, hogy ebben az egy esetben mindenképpen kivételt kell tenni, s ha a kormány nem kívánja megmenteni a vállalkozásokat, akkor a Fidesznek kell kezdeményeznie, s javaslatokat megfogalmaznia annak érdekében, hogy a helyzet rendeződjön - hangsúlyozta Bencsik János. A Fidesz javaslatának középpontjában a belső piac élénkítése áll.

"Továbbra is azt mondjuk, hogy energiahatékonysági beruházásokkal, épületkorszerűsítésekkel lehet nagy mennyiségben munkahelyeket létrehozni" - tudatta javaslataik lényegét a képviselő. Az ilyen jellegű munkálatokban mintegy négyszer annyi munkást lehet foglalkoztatni, mint egy új épület megépítésénél. Azért is fontosak az átépítések - mondta a honatya -, mert energiát lehet velük megtakarítani, az ország energiafüggőségét lehet velük csökkenteni, és valami többletértéket tudunk biztosítani az önkormányzatok számára a válság időszakában. Hiszen ha szabályozhatóvá tesszük a fűtési rendszereket, szigetelhetővé az épületeket, akkor onnantól kezdve képesek leszünk takarékoskodni - sorolta Bencsik János.

A sikeres lakáskorszerűsítési program beindításához azonban több kell ennél: össze kell vonni az energiahatékonysági alapokat, csökkenteni kell az épületkorszerűsítés áfáját - tudatta a képviselő. Amennyiben a kormány továbbra is késlekedik az építőipar helyzetének javításával, s nem kezeli érdemleges módon a Fidesz által kezdeményezett ötpárti indítványt, akkor mintegy 100 ezer munkahely megszűnését teszi kockára - hangsúlyozta Bencsik János.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >