Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Amit eddig még nem tudtál az izzadásról
Amit eddig még nem tudtál az izzadásról Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2020. szeptember 07.
A verejtékezés nemcsak szabályozza a testhőmérsékletünket, hanem a szervezetünkben felgyülemlett nehézfémeket és petrolkémiai anyagokat is kiválasztja.

 

 

Bizonyára mindenki tisztában van a verejtékezés testhőmérséklet-szabályozó funkciójával. Már általános iskolában tanítják, hogy hatására a bőrfelszín lehűl és csökken a testhőmérséklet. Talán még a verejtékmirigyek víz- és elektrolit-kiválasztásban játszott szerepe sem hangzik teljesen ismeretlenül, azonban a verejtékezés azon funkciója, hogy a szervezetünkben felgyűlt nehézfémeket és petrolkémiai anyagokat kiválasztja, egész biztosan új információt jelent sokak számára.

 

Az izzadás hatására működésbe lép a nyirokrendszer, melynek fő feladata, hogy kiválassza a test folyadékaiból és szöveteiből a káros anyagokat, s azokat a bőrön át kijuttassa a szervezetből.
 

Az intenzív méregtelenítés során távoznak a testünkből a méreganyagok, egy idő után a testzsír is kevesebb lesz, vagyis akár fogyás is beindulhat.

Mi következik mindebből? Az, hogy ha egészségesek akarunk maradni, akkor a méregtelenítő hatás érdekében célszerű időnként az őszi-téli hónapokban is alaposan megizzadnunk szaunázással és/vagy sportolással” – tudtam meg Felföldi Melittától, aki minden nap 1,5-2 órát izzasztja magát edzés közben, így külön szaunázni nem szokott járni, legalábbis kifejezetten ebből a célból nem.

 

A táplálkozási tanácsadó e téma kapcsán figyelmembe ajánlotta az Archives of Environmental Contamination and Toxicology (Környezetszennyezés és toxikológia) nevű amerikai szaklapban megjelent tanulmányt 2011-ből, mely az emberi szervezetben felhalmozódó mérgező vegyületek hatásával és azok kiválasztásával foglalkozik.

A tanulmányból kiderül, hogy különböző mennyiségben találhatók toxikus anyagok a vérünkben, a vizeletünkben és az izzadságunkban.

 

Ezen kívül vannak olyan mérgező vegyületek, melyek kizárólag a verejtékkel tudnak távozni a szervezetünkből. Ebből viszont egyértelműen következtethetünk arra, hogy ha csak a vérből és/vagy a vizeletből próbáljuk meg kimutatni a toxikus anyagokat, akkor bizony alábecsüljük a szervezet teljes méregterhelését!
 

Ha kíváncsiak vagyunk rá, hogy mennyi mérgező vegyület halmozódott fel valakiben, akkor a verejtékét is elemeznünk kell!

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2020/09/02/amit-eddig-meg-nem-tudtal-az-izzadasrol/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >