Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Állandó régészeti kiállítás nyílik Fehérvárcsurgón
Állandó régészeti kiállítás nyílik Fehérvárcsurgón Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2020. szeptember 10.
Őskori halomsírok a fehérvárcsurgói grófi vadasparkban címmel állandó régészeti kiállítás nyílik szeptember 16-án 18 órakor Fehérvárcsurgón, a Károlyi Kastélyban. Az Eresztvényi erdőben feltárt kora vaskori leletek mindennap 10 és 17 óra között látogathatók.

 

 

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum gyűjteményéből kölcsönzött korai vaskori (Kr.e. 7. század) leletanyagból összeállított állíndó kiállítás nyílik a Károlyi Kastélyben.

Az Eresztvényi erdőben leletmentésként indult feltárás 1983-1987 között folyt a székesfehérvári, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum régészeinek együttműködésében. A Hallstatt-kultúrához tartozó népesség vezető rétege temetkezett a 2-5 méter magasságú halmok alá, amelyeket a halotti máglya maradványai, a mellékletként ide helyezett, kézzel formált sírkerámia, vaseszközök és bronzdíszek, de mindenekelőtt a rekonstruálható temetkezési rítuselemek és a fa sírépítmény jól dokumentálható szerkezeti elemei tesznek tudományos szempontból is kiemelkedő jelentőségűvé. A halomsírokból származó leletanyagból rendezett tárlat különleges, képet igyekszik adni a korabeli anyagi kultúra, sőt a kapcsolódó hitvilág régészetileg értelmezhető jelenségeiről is.

A Jungbert Béla kurátori munkáját dicsérő állandó kiállítás megnyitóját szeptember 16-án, szerdán 18 órakor tartják.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >