Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Munkában a város új főkertésze
Munkában a város új főkertésze Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2020. szeptember 11.
A Polgármesteri Hivatal átalakítása kapcsán döntött a Közgyűlés augusztus 28-ai ülésén arról, hogy létrehoznak egy "zöld" főkertész pozíciót a főépítész mellett, a főjegyző alá rendelten, aki városi főkertészként, tájépítészként vesz részt a fejlesztésekben. Ezzel is jelezve a környezetvédelmi szempontok fontosságát a beruházások esetén. Az új városi főkertészt, Györök Orsolyát dr. Cser-Palkovics András polgármester és dr. Bóka Viktor címzetes főjegyző mutatta be.

 

 

Mi sem bizonyítja jobban Székesfehérvár környezetvédelem és fenntartható fejlődés iránti elköteleződését, minthogy a legutóbbi közgyűlés alkalmával létrehoztak egy új, „zöld” pozíciót a Hivatalon belül. A városi főkertész ezentúl – a városi főépítészhez hasonlóan – a főjegyző alá rendelten vesz részt a fejlesztésekben.

A városi főkertészt dr. Cser-Palkovics András mutatta be a mai napon a Petőfi parkban. A polgármester elmondta, hogy a pozíció megalkotását hosszabb egyeztetés előzte meg. „Fontos szempont volt, hogy a pozíció ezentúl a főjegyző alá rendelten gyakorlatilag párja legyen a főépítésznek. Azt gondolom, hogy a jogalkotás is ebbe az irányba halad, éppen ezért nem lenne meglepő, ha a következő években kötelező is lenne már a megyei jogú városokban főkertészt alkalmazni. Élhető, szerethető Székesfehérvárt építünk és működtetünk a környezetvédelem, a zöld gondolkodás és a fenntarthatóság jegyében, ennek a szakmai koordinátora lesz a főkertész. Györök Orsolya, aki immár 5 éve dolgozik a városért, az a személy, akiben megtaláltuk a hivatal első főkertészét.” – emelte ki a polgármester, aki a bejelentés alkalmával a nemes feladat ellátásához sok szerencsét és kitartást kívánt a városi főkertésznek.

Az elnevezés bár főkertészi a pozíció, a város vezetői igazából tájépítészt kerestek. A Városgondnokságon dolgozó előd, a nemrég nyugdíjba vonult Spanyárné Halász Szilvia kertészmérnök volt, Györök Orsolya azonban tájépítész mérnök, feladatai pedig sokkal összetettebbek lesznek. „Régi vágyunk polgármester úrral, hogy elkülönítsük egymástól a környezetvédelmi hatósági feladatokat és a környezetvédelmi és klímavédelmi szakmai feladatokat. Sok száraz, hatósági feladata van egy Környezetvédelmi Irodának, mint például az elhagyott hulladékkal vagy a talajvízzel kapcsolatos témakörök, míg Székesfehérváron olyan környezetvédelmi beruházások történnek, amelyek tájépítészeti szakmai tudást igényelnek, ezért is indokolt a szakterület ágainak kettéválasztása. Gondoljunk csak a Jávor Ottó tér vagy a Zichy liget önerőből történő beruházásaira, vagy a Fehérvár Tüdeje programra.” – tette hozzá dr. Bóka Viktor címzetes főjegyző.

A Közgyűlési döntés és a kinevezés értelmében a városi főkertészi feladatokat, a Főkertészi Irodán szeptember 1-jétől Györök Orsolya látja el. A városi főkertész a bemutatkozó sajtótájékoztatón elmondta, hogy 2015 óta dolgozik a Hivatal Környezetvédelmi Irodáján. „Mindig is a zöldfelületi témakör volt a szakterületem, a fák védelme volt az elsődleges feladatom. A fásszárú növényekkel kapcsolatos hatósági ügyeket bíráltam el, ezt követően kapcsolódtam be különböző projektekbe, ahol mindig a zöldfelületi szempontokat képviseltem.” – kezdte gondolatait a főkertész. Beszédében hangsúlyozta, hogy a továbbiakban is az a célja, hogy a város zöldfelületi értékeit megőrizze, illetve bővítse azok mennyiségét és minőségét.

A klímavédelem témakörével kapcsolatban elmondta, hogy Székesfehérvár nyert egy klímastratégia-pályázaton, így már folyamatban van a tervek előkészítése. Ehhez kapcsolódóan a polgármester hozzátette még, hogy a Volán tájékoztatása szerint heteken belül forgalomba állítják az első tíz, új csuklós autóbuszt.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >