Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Hogyan védekezzünk a kaukázusi medvetalp ellen?
Hogyan védekezzünk a kaukázusi medvetalp ellen? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2020. szeptember 11.
A kaukázusi medvetalp méreganyagai komoly hólyagos gyulladást, égési sérülést, erős fájdalmat, sőt akár vakságot is okozhatnak! Hogyan irtható ki ez a veszélyes gyomnövény? Mi a teendő, ha érintkeztünk vele? – Erre kerestük ma a választ!

 

 

múltkor szó volt arról, hogy óvakodnunk kell a kaukázusi medvetalptól, mely föld feletti részei – a szára, a levele, a virágzata és a termése – olyan méreganyagot termel, mely hámsérülést okoz: ahol érintkezünk vele, ott hólyagos gyulladás, fájdalmas égési sérülés jöhet létre, mely maradandó sérüléssel gyógyul!

Ennek oka az, hogy igen nagy mennyiségben tartalmaz furokumarinokat. Ez az anyag fototoxikus hatású, vagyis erősen fényérzékennyé teszi a bőrt.

Ha e növény finom szőreihez hozzáérünk, és az érintett bőrfelületet UV-sugárzás éri, akkor kipirosodik, viszketni kezd és olyan hólyagok jelennek meg rajta, mint az égési sérülésnél. A hólyagok több centiméteresek is lehetnek.

Ráadásul a helyükön később lilás-feketére színeződik a bőrünk, s hegesedés marad vissza. Ezen kívül további bőrbetegségekhez is vezethet. Ha a szemünkbe kerül a méreganyag, akkor átmeneti, vagy akár végleges vakság is beállhat!

 

 

Hogyan védekezzünk a kaukázusi medvetalp ellen?

 

 

Mit tegyünk, hogy megakadályozzuk a sérülést?

 

A legfontosabb az, hogy zárt ruhában közelítsük meg a növényt, és ha meg akarjuk fogni, akkor kizárólag kesztyűben tegyük azt! Semmiképp se érjünk hozzá, mivel a Heracleum mantegazzianum átlátszó nedvével juttatja a bőrrel a kumarin-származékot!

A toxikus hatást kiváltó hatóanyag egyébként megtalálható valamennyit citrusfélében, az ezekből készült bergamott olajban, a kerti rutafűben, a nagyezerjófűben, sőt, a zellerben, a petrezselyemben és a pasztinákban is. Mérgezéses tüneteket viszont csak akkor tapasztalhatunk, ha extrém mennyiségben kerülünk vele kapcsolatba – a kaukázusi medvetalp (már csak mérete miatt is) nagyon sok hatóanyagot tartalmaz, ráadásul hatalmas koncentrációban (főként a levelekben). Ezért kell nagyon vigyáznunk vele!

 

Mi a teendő, ha érintkeztünk vele?

 

A legfontosabb, hogy tilos vakarni az érintett bőrfelületet, mert akkor intenzívebbé válnak a tünetek. Ha vízközelben vagyunk (és van nálunk szappan), akkor azonnal mossuk le szappanos vízzel a bőrünket, de még jobb, ha égési sérülésekre ajánlott spray-vel kezeljük vagy gyulladás elleni krémmel (amiket rovarcsípésekre szokás használni).

 

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2020/09/05/hogyan-vedekezzunk-a-kaukazusi-medvetalp-ellen/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >