Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Remek játék, gólözön Nyomtatás E-mail
Írta: Andics Gábor   
2009. március 20.

ImageAz Alba Volán az első perctől az utolsóig tudásához méltóan játszott a bajnoki döntő negyedik mérkőzésén, így megérdemelten aratott nagy gólkülönbségű győzelmet az UTE ellen. - A keddi, kijózanító pofon óta eltelt két napban az Alba Volán játékosai intenzíven dolgoztak azon, hogy visszataláljanak a győzelmekhez vezető útra. A csapat Himnusz alatti összekapaszkodása is jelezte: itt most egy teljesen más Volán lesz a jégen, mint legutóbb.

A mérkőzés nagy iramban indult, és nem is kellett sokat várni arra, hogy előbb szimpla, majd kettős emberelőnybe kerüljünk. Sajnos azonban nem működött elég olajozottan a gépezet, így különösebb veszélyt nem tudtunk kialakítani. Amikor aztán Feketének kellett kiülnie két percre, az UTE igen közel került a vezetés megszerzéséhez, de Sikorcin bombája centikkel mellé szállt. Kiegészültünk után Hegyi kitűnő középreadását látványos vetődéssel csípite el Palko, pedig középen már gólra éhesen érkeztek a kék-fehérek.

Az Alba Volán a folytatásban is nagy nyomás alá helyezte a hazaiakat, akik egyre-másra ütötték a tilos felszabadításokat. Csak a szerencse mentette meg az Újpestet a góltól, Kovács, Palkovics és Sofron is rendkívül közel állt a gólszerzéshez. A játékrész hajrájában Hegyit küldte le hátulról lökésért 2+10 percre Falkner bíró, de a létszámfölényben levő fővárosiak a támadóharmadba sem nagyon jutottak be. Éppen a kiegészülésünk előtt Ocskay szabálytalankodott - ebben a fórban már jobban muzsikált az UTE: Borbás löketét nagy bravúrral hárította Szuper. Hiába volt meglehetősen nagy nyomás alatt a hazaiak védelme, nem sikerült megtalálnunk a Palko kapujába vezető utat.

A középső felvonás egy áthúzódó Volán-emberelőnnyel indult, a gólcsend azonban nem tört meg. Egészen addig, ameddig pályára nem léphetett Tóth Adrián. A döntő folyamán az első alkalommal kapott bizalmat Énekes mestertől, és meg is hálálta. Levitte a korongot az UTE-kapu mögé, majd nagyszerűen adta fel Sofronnak, aki kapásból bevágta Palko lábai közt. (0-1) Megtört a jég, kerek tíz másodperc múlva megduplázódott a vendégelőny. Gyakorlatilag a középkezdésből lépett ki Palkovics, átfűzte magát a hátvéden, és a védjegyének számító módon mattolta a kapust. (0-2)

Az Újpest megrogyott a hamar kapott góloktól, futószalagon alakította ki kecsegtetőbbnél is kecsegtetőbb lehetőségeit az Alba Volán. Gyorsan, szépen és ötletesen hokizott csapatunk ekkor. Úgy tűnt, az Újpest ma este már harminc perc után elfáradt. A lendületet kiállítások törték meg, gyors egymás utánban Martens, Harmati és Palkovics is a büntetőpadon találta magát. Aztán amikor újra 5-5 ellen lehettek a felek, visszaállt a rend. Fekete alig lőtte mellé Bonni álompasszát, majd Martz tüzelt - Palko vállal védett. Aztán Palkovics helyezte mellé Ocskay centerezését, ezután pedig Kovács hagyta ki a meccs ziccerét: hiába feküdt hason már Palko kapus, "Süti" lövés helyett passzolni akart. Az önzetlenség dicséretes volt, de az átadás elakadt a hálóőrben, így odalett a helyzet.

Érett tehát a gól, és el is jött a pillanat: Fodor korongot szerzett a támadóharmadban, tett egy lépést, majd pazar mozdulattal feltette a hosszú felsőbe. (0-3) Kisvártatva emberelőnybe kerültünk, ekkor igen közel álltunk a negyedik találatunkhoz, de Fortuna megsegítette az Újpestet. Ezt a kiváló játékrészt Tóth villanása zárta, aki bekígyózott a kapu elé, majd fonákkal emelt - a lepkés kesztyűbe. A kicselezett hátvédek kötözködni kezdtek támadónkkal, aki nem maradt senkinek adósa - a jutalma két perc kisbüntetés lett.

A befejező húsz percet tehát emberelőnyben kezdte az UTE, de a vendégtérfélre is alig tudtak átjönni. Immár teljes létszámban játszva is teljesen uraltuk a meccset, az történt a jégen, amit akartunk, és az nem, amit nem. Bejöttek a cseleink, és akárcsak a találkozó folyamán addig: a játékunk tudatos, célratörő és hatékony volt. Mindegyik sorunk jól ment előre, a befejezések azonban nem sikerültek. A harmad közepén kissé leült a meccs, ekkor kiállítások is tördelték a játékot.

A hajrára azonban még egyszer megrázta magát az Alba Volán, különösen az első sor. Az 57. percben Palkovics szánta el magát egy akció vezetésére, betört a támadóharmadba, hátrahagyta a játékszert Ocskay-nak, aki elemi erővel zúdította azt Palko mögé. (0-4) Sofron véleményes kiállítása felkínálta az esélyt az UTE számára a szépítésre, ám elszalasztották. A legvégén pedig Ocskay villant még egyszer: szenzációsan vette át a korongot a kék vonalon, kapura fordult, és köténygólt szerzett. (0-5)

Az Alba Volán csütörtök este esélyt sem adott az Újpestnek, végig fegyelmezett védekezés, gyors támadások, pontos passzjáték, kemény ütközések jellemezték a játékunkat. Ha a gólhelyzeteket jobb hatásfokkal használjuk ki, még nagyobb különbséggel is nyerhettünk volna. De ne legyünk telhetetlenek, ez a teljesítmény így is dicséretet érdemel. Reméljük, szombaton is ugyanazokat az erényeket csillogatja majd a csapat, mint most.

Újpesti TE - Alba Volán 0-5 (0-0, 0-3, 0-2)
Újpest, 1700 néző, vezette: Falkner (AUT), Nagy, Németh M.


UTE: Palko - Harmati, Németh P., Borbás, Zalavári, Sikorcin, Tolnai, Markó, Hetler, Virág, Hüffner, Dubek, Kadlubiak, Berta, Rufus, Zlocha, Németh Á., Strausz, Jankovics, Rafaj, Roczanov. Vezetőedző: Pék György.


Alba Volán: Szuper - Tóth A., Horváth, Martens, Hegyi, Bonni, Nagy, Martz, Benk, Fodor, Ocskay, Sofron, Kovács, Palkovics, Tokaji, Guerriero, Byström, Ondrejcik, Vaszjunyin, Jobb, Fekete. Vezetőedző: Énekes Lajos.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >